Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

ONLINE FIRST

Artykuły

Kontrowersje związane z realizacją strategii „od pola do stołu”. Praca przeglądowa

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2024.5371
Przesłane: 9 kwietnia 2024
Opublikowane: 15-11-2024

Abstrakt

Rosnące problemy klimatyczne i środowiskowe obligują do poszukiwania efektywnych rozwiązań w działalności gospodarczej. W grudniu 2019 r. Komisja Europejska wydała komunikat dotyczący strategii Europejskiego Zielonego Ładu, który wyznaczył ambitne cele w dążeniu do osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 r. W pracy scharakteryzowano krótko cele i priorytety Europejskiego Zielonego Ładu (EZŁ) i strategii „od pola do stołu” oraz dokonano przeglądu badań nad skutkami ich wprowadzenia. Przedstawiono także przyczyny protestów rolników w Polsce i podjęto próbę ich wyjaśnienia. Zaprezentowane wywody prowadzą do ogólnego wniosku, że niezbędna jest szeroko zakrojona polityka informacyjna na temat EZŁ oraz działania szkoleniowo-doradcze dla rolników i konsumentów żywności. Odpowiedni poziom wiedzy rolników mógłby wpłynąć na zmianę ich postaw i większą akceptację proponowanych rozwiązań.

Bibliografia

  1. Aubert P.M., 2023. The Farm to Fork Strategy: reasons for failure and how to move forward. Note, IDDRI, https://www.iddri.org/sites/default/files/PDF/Publications/Catalogue%20Iddri/Au-tre%20Publication/NOTE%20Veblen%20paper%20agri%20EN.pdf [dostęp: 03.03.2024].
  2. Barreiro-Hurle J., Bogonos M., Himics M., Hristov J., Pérez-Domiguez I., Sahoo A., Salputra G., Weiss F., Baldoni E., Elleby C., 2021. modeling environmental and climate ambition in the agricultural sector with the CAPRI Model. Exploring the potential effects of selected farm to fork and biodiversity strategies targets in the framework of the 2030 climate targets and the post 2020 common agricultural policy. Luxembourg: Publications Office of the European Union. https://doi.org/10.2760/98160
  3. Beckman J., Ivanic M., Jelliffe J.L., Baquedano F.G., Scott S.G., 2020. Economic and food security impacts of agricultural input reduction under the European Union Green Deal’s Farm to Fork and biodiversity strategies. EB-30, U.S. Department of Agriculture, Economic Research Ser-vice, https://www.ers.usda.gov/webdocs/publications/99741/eb-30.pdf?v=105 [dostęp: 15.03.2024].
  4. Bongart A., Torres F., 2021. The European Green Deal: more than an exit strategy to the pandemic crisis, a building block of a sustainable European economic model. J. Com. Market St. 60(1), 170–185. https://doi.org/10.1111/jcms.13264
  5. Bremmer J., Gonzalez-Martinez A., Jongeneel R., Huiting H., Stokkers R., 2021. Impact assessment study on EC 2030 Green Deal Targets for Sustainable Food Production. Wageningen, Wageningen Economic Research, Report 2021–150. https://edepot.wur.nl/555349 [dostęp: 10.03.2024].
  6. Clora F., Yu W., Baudry G., Costa L., 2021. Impacts of supplyside climate change mitigation practices and trade policy regimes under dietary transition: the case of European agriculture. Envi-ron. Res. Lett. 16, 124048. https://doi.org/10.1088/1748-9326/ac39bd
  7. Crenna E., Sinkko T., Sala S., 2019. Biodiversity impacts due to food consumption in Europe. J. Clean. Prod. 227, 378–391. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.04.054
  8. Crippa M., Guizzardi D., Banja M., Solazzo E., Muntean M., Schaaf E., Pagani F., Monforti-Ferrario F., Olivier J.G.J., Quadrelli R., Risquez Martin A., Taghavi-Moharamli P., Grassi G., Rossi S., Oom D., Branco A., San-Miguel J., Vignati E., 2022. CO2 emissions of all world countries – JRC/IEA/PBL 2022 Report, Publications Office of the European Union, Luxembourg, https://doi.org/10.2760/730164
  9. Crippa M.E., Solazzo E., Guizzardi D., Monforti-Ferrario F., Tubiello F.N., Leip A., 2021. Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Nat, Food 2, 198–209. https://doi.org/10.1038/s43016-021-00225-9
  10. Czubak W., Kalinowski S., Pepliński B., 2024. Ziarno niezgody: analiza protestów rolniczych. Instytut Finansów Publicznych, Warszawa, https://www.ifp.org.pl/ziarno-niezgody-analiza-protestow-rolniczych/ [dostęp: 19.03.2024].
  11. European Commission, 2019. Communication from the Commission to the European Parliament, the European Council, the Council, the Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. A European Green Deal. COM(2019) 640 final.
  12. European Commission, 2020. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions A Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system. Brussels, COM(2020) 381 final.
  13. European Commission, 2021. Commission staff working document, Impact assessment, minimising the risk of deforestation and forest degradation associated with products placed on the EU mar-ket. Brussels, SWD(2021) 326 final.
  14. Eurostat, 2023. Food waste and food waste prevention estimates. Eurostat, statistics explained, online publications. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Food_waste_and_food_waste_prevention_-_estimates [dostęp: 03.05.2024].
  15. Fayet C.M.J., Reilly K.H., Van Ham Ch., Verburg P.H., 2022. The potential of European aban-doned agricultural lands to contribute to the Green Deal objectives: Policy perspectives. Environ. Sci. Pol. 133, 45–53. https://doi.org/10.1016/j.envsci.2022.03.007
  16. Guyomard H., Soler L.G., Détang-Dessendre C., Réquillart V., 2023. The European Green Deal improves the sustainability of food systems but has uneven economic impacts on consumers and farmers. Com. Earth Environ. 4, 358. https://doi.org/10.1038/s43247-023-01019-6
  17. Henning C., Witzke P., Panknin L., Grunenberg M., 2021. Ökonomische und Ökologische Auswir-kungen des Green Deals in der Agrarwirtschaft. Kiel: Institut für Agrarökonomie, Abteilung Agrarpolitik, Christian-Albrechts-Universität. https://www.bio-pop.agrarpol.uni-kiel.de/de/f2fstudie [dostęp: 10.03.2024].
  18. Heuser I., 2022. Soil Governance in current European Union Law and in the European Green Deal. Soil Security, 6. https://doi.org/10.1016/j.soisec.2022.100053
  19. Core Writing Team, Lee H., Romero J. (eds.), 2023. Climate Change 2023: Synthesis Report. Con-tribution of Working Groups I, II and III to the Sixth Assessment Report of the Intergovern-mental Panel on Climate Change. IPCC, Geneva, Switzerland, 184 pp. https://doi.org/10.59327/IPCC/AR6-9789291691647
  20. IPCC, 2018. Global Warming of 1,5°C. https://www.ipcc.ch/sr15/ [dostęp: 21.08.2023].
  21. Jarosz Z., 2023. The European Green Deal – challenges for agriculture and the agri-food sector. Pol. J. Agron. 52, 90–96. https://doi.org/10.26114/pja.iung.516.2023.52.10
  22. Jongeneel R.A., Silvis H.J., Gonzalez Martinez A.R., Jager J., 2021. The Green Deal: An assess-ment of impacts of the Farm to Fork and Biodiversity Strategies on the EU livestock sector. Wageningen, Wageningen Economic Research, Report 2021–130, 68 pp. https://edepot.wur.nl/555649 [dostęp: 03.03.2024].
  23. Karaczun Z.M., Kozyra J., 2020. Wpływ zmiany klimatu na bezpieczeństwo żywnościowe Polski, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 119.
  24. Montanarella L., Panagos P., 2021. The relevance of sustainable soil management within the Euro-pean Green Deal. Land Use Policy, 100. https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2020.104950
  25. Noleppa S., Cartsburg M., 2021. The Socio-Economic and Environmental Values of Plant Breeding in the EU and for Selected EU Member States. Berlin: HFFA Research GmbH. https://www.plantetp.eu/wp-content/uploads/2021/11/noleppa-and-cartsburg-2021-the-socio-economic-and-environmental-values-of-plant-breeding-in-the-eu.pdf [dostęp: 08.03.2024].
  26. O’Connor J., Skeaff S., Bremer P., Lucci G., Mirosa M., 2023. A critical review of on-farm food loss and waste: future research and policy recommendations. Renewable Agriculture and Food Systems, 38, e24. https://doi.org/10.1017/S1742170523000169
  27. ONZ, 2020. https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld [dostęp: 15.03.2024].
  28. Porozumienie Paryskie do Ramowej konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu, sporządzonej w Nowym Jorku dnia 9 maja 1992 r., przyjęte w Paryżu dnia 12 grudnia 2015 r. (Dz. U. z 2017 r., poz. 36).
  29. Poux X., Aubert P.M., 2018. An agroecological Europe in 2050: multifunctional agriculture for healthy eating. Findings from the Ten Years For Agroecology (TYFA) modelling exercise. IDDRI-AScA, Study 09, 74.
  30. PN-EN ISO 22000. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej orga-nizacji należącej do łańcucha żywnościowego, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa 2020.
  31. Purnhagen K. P., Clemens S., Eriksson D., Fresco L.O., Tosun J., Qaim M., Visser R.G.F., Weber A.P.M., Wesseler J.H.H., Zilberman D., 2021. Europe’s farm to fork strategy and its commit-ment to biotechnology and organic farming: conflicting or complementary goals?. Trends Plant Sci. 26(6), 600–606. https://doi.org/10.1016/j.tplants.2021.03.012
  32. Rivas S., Urraca R., Bertoldi P., Thiel Ch., 2021. Towards the EU Green Deal: Local key factors to achieve ambitious 2030 climate targets. J. Cleaner Prod. 320. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.128878
  33. SAPEA – Science Advice for Policy by European Academies, 2020. A sustainable food system for the European Union. Berlin: SAPEA. https://doi.org/10.26356/sustainablefood
  34. Ustawa z dnia 8 lutego 2023 r. o Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027. (Dz. U. z 2023 r., poz. 412).
  35. Wesseler J., 2022. The EU’s farm-to-fork strategy: An assessment from the perspective of agricul-tural economics. Appl. Econ. Persp. Pol. 44(4), 1826–1843. https://doi.org/10.1002/aepp.13239
  36. WHO, 2022. WHO European Regional Obesity Report, 2022. WHO Regional Office for Europe, Copenhagen.
  37. Zalewski R.I., Skawińska E., 2016. Towards sustainable food system. Acta Sci. Pol., Oecon. 15(2), 187–198.
  38. van Zeben J., 2020. The European Green Deal: The future of a polycentric Europe?. Eur. Law J. 26(5–6), 300–318. https://doi.org/10.1111/eulj.12414

Downloads

Download data is not yet available.