Abstrakt
Celem podjętych badań było określenie zakresu zmienności cech morfometrycznych systemu korzeniowego wybranych odmian jęczmienia jarego. Do badań wykorzystano odmianę jęczmienia nagoziarnistego o nazwie Rastik, dwie odmiany jęczmienia nagoziarnistego (43302 i 41267) uprawianego dawniej w Polsce oraz tradycyjną odmianę jęczmienia oplewionego Bies. Materiał do badań pochodził z doświadczenia polowego. Korzenie zostały pobrane metodą świdrową i wypłukane w półautomatycznej, hydropneumatycznej płuczce, a następnie ręcznie rozdzielane i skanowane. Analizę obrazu przeprowadzono z wykorzystaniem programu komputerowego Aphelion. Obliczono wskaźniki morfometryczne takie jak sucha masa korzeni (RDM), gęstość długości korzeni (RLD), specyficzna długość korzeni (SRL), średnia średnica korzeni (MD). Na podstawie uzyskanych wyników badań stwierdzono występowanie najdłuższych i najcieńszych korzeni u prymitywnej odmiany orkisz 43302, natomiast orkisz 41267 wyróżniał się od pozostałych odmian znacznie mniejszym zagęszczeniem korzeni w badanych poziomach, przy podobnej masie. Odmiana oplewiona Bies wytwarzała korzenie najgrubsze, a zarazem najkrótsze, natomiast nagoziarnisty Rastik odznaczał się największym zagęszczeniem korzeni w badanej objętości.
Bibliografia
- Barbacki S., Bilski E., Ruebenbauer T., 1952. Wyniki doświadczeń z odmianami zbóż wykonanych w latach 1946–49. PWRiL, Warszawa.
- Bauhus J., Messier Ch., 1999. Evaluation of Fine Root Length and Diameter Measurements Obtained Using RHIZO Image Analysis. Agron. J. 91, 142–147.
- Bohm W., 1985. Metody badania systemów korzeniowych. PWRiL, Warszawa.
- Cierniewska A., Kawka A., Jankiewicz M., 1998. Wykorzystanie metod histochemicznych do określenia rozmieszczenia związków białkowych, lipidowych i β-glukanów w ziarniakach wybranych odmian jęczmienia. Pamiętnik Puł., Mat.y Semin., 112, 47–49.
- Dziamba S., Rachoń L., 1992. Produktywność nagoziarnistych i oplewionych odmian jęczmienia jarego uprawianych w siewie czystym i mieszankach. Fragmenta Agron. (IX), 1 (33), 94–100.
- Jood S., Kalra S., 2001. Chemical composition and nutritional characteristic of some hull less and hulled barley cultivars grown in India. Nahrung/Food, 45 (1), 35–39.
- Kawka A., Anioła J., Chalcarz A., Kołodziejczyk P., Gąsiorowski H., 1999. Ocena składu chemicznego wybranych odmian jęczmienia. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 3 (20), 72–80.
- Marounek M., Rada V., Benda V., 1996. Effect of ionophores and 2-bromoethanesulphonic acid in hen caecal methanogenic cultures. J. Anim. Feed Sci., 5, 425–431.
- Pasela E., 1975. Kształtowanie się masy korzeniowej jęczmienia jarego w poszczególnych warstwach profilu glebowego w zależności od wilgotności gleby i niektórych elementów meteorologicznych. Zeszyty Naukowe AR w Krakowie nr 103. Seria Rozprawy, 35, 1–86.
- Sawicki J., 1965. Z zagadnień produkcji roślinnej ziem górskich. Studia nad miejscowymi odmianami zbóż z rejonu Karpat. Cz III. Wartość hodowlana jęczmion nagoziarnistych (H. nudum). Biul. Komitetu Zagospod. Ziem Górskich. PAN Kraków, 5–46.
- Sawicki J., 1975. Znaczenie agroekotypów zbóż z rejonu Karpat dla uprawy i hodowli. Post. Nauk Roln., 1/150, 37–70.
- Smucker, A.J.M., Mc Burney, S.L., Srivastova, A.K., 1982. Quantitative separation of roots from compacted soil profiles by the hydropneumatic elutriation system. Agron. J., 74, 500–503.
- Spychaj R., Sowa M., Gil Z., Liszewski M., 2002. Wpływ technologii uprawy i terminu zbioru na wybrane wyróżniki wartości żywieniowej ziarna jęczmienia jarego nieoplewionego i oplewionego. Żywn. Nauka Techn. Jakość, 3(32) Supl., 179–189.
- Zheng G. H., Rossangel B. G., Tyler R. T., Bhatty R.S., 2000. Distribution of β-glucan in the grain of hulles barley. Cereal Chem., 77 (2), 140–144.
Downloads
Download data is not yet available.