Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 11 Nr 3-4 (2012)

Artykuły

Wpływ wilgotności pestek dyni na wybrane właściwości fizyczne

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2012.3-4.5
Przesłane: kwietnia 27, 2022
Opublikowane: 2022-04-27

Abstrakt

Celem pracy było określenie wybranej grupy mechanicznych właściwości pestek dyni odmiany Bambino o dwóch poziomach wilgotności: 6% i 38%. Badania cech mechanicznych przeprowadzono na teksturometrze. Określono siłę oraz pracę cięcia i penetracji pojedynczych pestek. Analiza wyników wskazuje naznaczące zróżnicowanie wartości określanych parametrów. Pestki suche wykazywały najwyższe wartości siły i pracy cięcia oraz penetracji. W przypadku pestek świeżych (38%) i suchych (6%) różnica wartości tych parametrów wynosiła średnio ok. 16%. Wyniki badań mogą być przydatne w procesach technologicznych obejmujących suszenie pestek dyni i usuwanie okrywy owocowo-nasiennej (łupiny).

Bibliografia

  1. Alfawaz M.A., 2004. Chemical Composition and Oil Characteristics of Pumpkin (Cucurbita maxima) Seed Kernels. Food Sci. Agric. Res. 129, 5–18.
  2. Budzyński W., Zając T., 2010. Rośliny oleiste uprawa i zastosowanie. PWRiL. Warszawa.
  3. Ciołkowska-Paluch G., 2001. Suszone owoce, orzechy, ziarna i pestki – konieczne w codziennej diecie. Wiad. Zielarskie, 43(5), 8–10.
  4. Dedilo I., 1992. Dynie – rośliny nie zawsze doceniane. Wiad. Zielarskie, 10, 3–4.
  5. Joshi D., Das S., Mukherjee R., 1993, Physical Properties of Pumpkin Seeds. J. Agric. Eng. Res.54(3), 219–229.
  6. Kozłowski J., Bielińska E., Buchwald W., 2008. Nasiona roślin lekarskich jako leki i surowce zielarskie. Panacea Leki Zioł. 4, 18–21.
  7. Zawirska-Olszańska A., 2011. Przydatność owoców dyni jako surowca do przetwórstwa spożywczego. Wyd. UP Wrocław.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 2 3 4 5 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.