Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań zdolności rehydracyjnych suszu z jabłek odmiany Lobo suszonych promieniami podczerwonymi. Zastosowano cztery różne zestawy promienników o łącznej mocy 200, 550, 900 i 1250 W każdy. Jako materiał badawczy zastosowano plastry wycięte z jabłek. Po osiągnięciu przez materiał równowagowej zawartości wody susz zanurzano w wodzie destylowanej o temperaturze 20ºC. Stwierdzono, że najwyższy w badanym zakresie współczynnik rehydracji RC osiągnął materiał suszony promieniowaniem podczerwonym o mocy 550 W. Nie stwierdzono istotnej różnicy współczynnika rehydracji dla materiału suszonego promiennikami o mocy 900 W i 1250 W.
Bibliografia
- Doymaz I., 2008. Influence of blanching and slice thickness on dryling characteristics of leek slices. Chemical Eng. Proc. 47(2008), 41–47.
- Figiel A., Szarycz M., Żygadło K., 2006. Rehydracja i wytrzymałość na ściskanie miąższu buraka ćwikłowego wysuszonego metodą mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Inżynieria Rolnicza 2(77), 299–305.
- Gawałek J., 2005. Wpływ warunków konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia korzeni marchwi na jakość suszu. Inżynieria Rolnicza 11 (71), 119–127.
- Ginzburg A. S., 1969. Promieniowanie podczerwone w przemyśle spożywczym. WNT, Warszawa.
- Karel M., 1974. Fundamentals of dehydration process: in Advances in Preconcentration and Dehydration of Foods, Wiley, New York, 43.
- Lenart A., 1988. Sacharoza jako czynnik modyfikujący osmotyczno-owiewne utrwalanie jabłek. Wyd. SGGW-AR, Warszawa.
- Lentas K., Witrowa-Rajchert D., 2008. Wpływ warunków blanszowania tkanki selera na właściwości teksturalne suszu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4(59), 207–215.
- Lewicki P.P., Witrowa-Rajchert D., Mariak J., 1997. Changes of structure during rehydration of dried apples. J. Food. Eng., 32, 4, 347–350.
- Lewicki P., 1998. Some Remarks on Rehydration of Dried Foods. J. Food Eng. 36, 81–87.
- Lisowa H., Lis T., Kasiak G., Mulak K., 1995. Osmotyczno-konwekcyjne suszenie jabłek. Zesz. Probl. Nauk Roln. 424, 249–254.
- Neumann H.J., 1972. Dehydrated celery: Effect of predrying treatmens and rehydration procedures on reconstitutions. J. Food Sci. 37, 437–441.
- Nowak D., Lewicki P.P., 2004. Infrared drying of apple slices. Innovative Food Sci. Emerg. Technol. 5(3), 353–360.
- Reeve, R.M., 1943. Changes in tissue composition in dehydration of certain fleshy root vegetables. Food Res., 8, 2, 146–152.
- Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2007a. Wpływ techniki suszenia oraz warunków przechowywania na właściwości rekonstytucyjne i higroskopijne suszu jabłkowego. Acta Agrophysica, 9(2), 471–479.
- Rząca M., Witrowa-Rajchert D. 2007b. Wpływ parametrów suszenia konwekcyjnomikrofalowego na aktywność przeciwrodnikową jabłek. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5(54), 222–230.
- Singh G.D., Sharma R., Bawa A.S., Saxena D.C., 2008. Drying and rehydration characteristics of water chestnut (Trapa natans) as a function of drying air temperature. J. Food Eng. 87, 213–221.
- Steponkus P., Dowgerd M.F., Garden-Kamm W.J., 1983. Destabilization of plasma membrane of isolated plant protoplasts during a freeze-thaw cycle. The influence of cold acclimation. Cryobiology, 20, 448.
- Sterling C., Shimazu F., 1961. Cellulose crystallinity and the reconstitution properties of dehydrated carrots. J. Food Sci., 26, 479–484.
- Stępień B., 2007. Wpływ metody suszenia na rehydrację selera. Inżynieria Rolnicza 8(96), 255–263.
- Szarycz M., Jałoszyński K., Pełka A., Ostrowska M., Świerk B., 2006. Wpływ parametrów mikrofalowo-próżniowego suszenia truskawek na przebieg procesu i skurcz suszarniczy. Inżynieria Rolnicza 4 (79), 229–237.
- Wesołowski A., 2000. Badania procesu suszenia jabłek promieniami podczerwonymi. Praca doktorska. Wydział Inżynierii Produkcji. SGGW, Warszawa.
- Wesołowski A., 2003. Nagrzewanie plastrów jabłek suszonych promieniami podczerwonymi. Inżynieria Rolnicza 8(50), 415–420.
- Wesołowski A,. Markowski M., 2000. Badania nad suszeniem jabłek promieniami podczerwonymi. Inżynieria Rolnicza 5(16), 249–256.
Downloads
Download data is not yet available.