Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 4 Nr 1 (2005)

Artykuły

Wpływ warunków składowania kolb kukurydzy cukrowej na właściwości mechaniczne ziarna

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2005.1.1
Przesłane: lutego 1, 2023
Opublikowane: 2005-06-30

Abstrakt

W pracy przeanalizowano wpływ warunków składowania kolb kukurydzy cukrowej na właściwości mechaniczne ziarna. Badania zasadnicze poprzedzono określeniem charakterystyki materiału roślinnego. Testy cięcia, penetracji i ściskania ziarna przeprowadzono na uniwersalnej maszynie Instron 6022. Umożliwiła ona wyznaczenie wartości sił i energii cięcia, penetracji oraz ściskania ziarna. Pomiary przeprowadzono przy prędkości przemieszczania głowicy 50 mm/min i jej obciążeniu 100 N. Badane kolby składowano przez 48 godzin w chłodni (0–3°C), w pomieszczeniu zamkniętym (18–22°C) oraz w środowisku wodnym. Uzyskane wyniki badań odnoszono do wyników dla próby kontrolnej, którą stanowiły kolby poddane testom bezpośrednio po ich zbiorze. Analiza wyników badań wykazała, że warunki składowania wpłynęły istotnie na zmniejszenie wartości cech mechanicznych ziarna i poboru energii w przypadku cięcia i penetracji oraz na ich wzrost w przypadku ściskania. Jest to szczególnie ważne w procesie odcinania ziarna od rdzeni kolb i jego dalszej obróbce.

Bibliografia

  1. Felczyński K., Bąkowski J., Michalik H., 1999. Czynniki wpływające na jakość plonu i wartość odżywczą kukurydzy cukrowej. Ogrodnictwo 3, 18–21.
  2. Hanna H.Y., Story R.N., Adams A.J., 1988. Effects of sweet corn production practices on yield and other characteristics. HortScience 23(5), 824.
  3. Inglett G.E., 1970. Corn: Culture, Processing, Products.
  4. Niedziółka I., Szymanek M., Rybczyński R., 2002. Energochłonność procesu cięcia ziarna kukurydzy cukrowej. Inż. Roln. 6, 347–351.
  5. PN-ISO 6540, 1994. Kukurydza – oznaczenie wilgotności (rozdrobnionego i całego ziarna).
  6. Stewart B., Chevis P., Pereira C., 1997. Peroxidase isoforms of corn kernels and corn on the cob: Preparation and characteristics. Lebensm. Wiss. Technol. 30, 192–201. DOI: https://doi.org/10.1006/fstl.1996.0165
  7. Waligóra H., 2002. Nowe odmiany kukurydzy cukrowej. Kukurydza rośliną przyszłości. Poradnik dla producentów, 80–82.
  8. Warzecha R., 2003. Kukurydza cukrowa. Agro Serwis 15 (272), 14–15. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-322-81160-8_2
  9. Watson S.A., Ramstad P.E., 1994. Corn: Chemistry and Technology. Am. Assoc. Cer. Chem., Inc. Chap. 14, 431–446.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.