Badania przeprowadzono w celu weryfikacji hipotezy o przyśpieszeniu wodnej ekstrakcji cukru z krajanki buraka cukrowego w polu ultradźwiękowym. W badaniach wykorzystano urządzenie wannowe wyposażone w przetworniki ultradźwiękowe 25 kHz o mocy akustycznej ok. 200 W. Określono pozorną zawartość suchej substancji (SS) oraz zawartość cukru (CK) w soku poekstrakcyjnym. Stwierdzono wyższe SS, CK oraz czystość soku po ekstrakcji ultradżwiękowej. Wydłużenie czasu trwania sonifikacji krajanki skracało czas jej efektywnego wysładzania w porównaniu z próbą kontrolną. Ekstrakcja krajanki wspomagana ultradźwiękami przez 5 min umożliwiła osiągnięcie takiego samego efektu (tj. SS i CK) jak ekstrakcja prowadzona przez 20 min bez ich udziału. Wartość SS oraz CK w soku zależały od czasu trwania sonifikacji, czasu trwania wysładzania i temperatury procesu. Przyczyn wzrostu szybkości ekstrakcji upatruje się w zakłócaniu grubości błonki dyfuzyjnej i stymulowaniu mikroprzepływów cieczy w krajance oraz bezpośrednim jej sąsiedztwie.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.