W pracy przedstawiono wpływ pola magnetycznego i elektrycznego na kiełkowanie nasion uprawnych. Nasiona pszenicy kiełkowały w zmiennym pole magnetycznym o indukcji magnetycznej 35 i 50 mT oraz stałym o indukcji magnetycznej 100 i 185 mT. Nasiona kapusty białej kiełkowały w stałym polu magnetycznym o indukcji 70, 120 i 210 mT, a nasiona cebuli w stałym polu magnetycznym 40 i 80 mT. Nasiona pomidora o słabej zdolności kiełkowania poddano przedsiewnie oddziaływaniu zmiennego pola elektrycznego o natężeniu 5 i 10 kV·cm-1, a następnie obserwowano kiełkowanie na płytkach Petriego. Wszystkie procesy kiełkowania zostały opisane za pomocą krzywej logistycznej. Stwierdzono, że ten matematyczny model procesu może być stosowany zarówno dla nasion kiełkujących w polu magnetycznym, jak i dla nasion biostymulowanych przedsiewnie pole elektrycznym.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.