Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 8 Nr 1-2 (2009)

Artykuły

Kiełkowanie nasion amarantusa odmian Aztek i Rawa w różnych temperaturach

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2009.1-2.1
Przesłane: września 26, 2022
Opublikowane: 2009-06-30

Abstrakt

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, pochodzący z Ameryki Południowej, często nazywany zbożem XXI wieku. Czas jego wegetacji wynosi 160 dni. Temperatura optymalna wegetacji znajduje się w zakresie 26–28°C, wzrost i rozwój zachodzi w temperaturach rzędu od 16°C do 35°C. Pomiary kiełkowania nasion przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych. Proces kiełkowania nasion amarantusa odmian Aztek i Rawa przeprowadzony został na szalkach Petriego, w komorze klimatycznej, w temperaturach: 10°, 12°, 15°, 20°, 25°, 35°, 45° i 55°C, bez dostępu światła. Każda próba liczyła po 100 nasion i doświadczenie (kiełkowanie) przeprowadzone zostało w pięciu powtórzeniach. Do opisu matematycznego kinetyki kiełkowania nasion użyto funkcję logistyczną w postaci: NT = NK [1+exp(β – Kt)]-1. Kiełkowanie nasion amarantusa obu odmian, dla wszystkich rodzajów stymulacji i próbek kontrolnych było najwyższe w temperaturze ok. 20°C i ok. 42°C, a najniższe w temperaturze 10°C.

Bibliografia

  1. Espitia E., 1992. Amaranth germoplasm development and agronomic in Mexico. Food Rev. Intern. 8, (1), 71–86.
  2. Glaser R., 1975. Wstęp do biofizyki. PZWL, Warszawa.
  3. Gładyszewska B., 1998. Ocena wpływu przedsiewnej laserowej biostymulacji nasion pomidorów na proces ich kiełkowania. Rozpr. doktorska. AR Lublin.
  4. Gładyszewska B., Koper R., 2002a. Ocena wpływu przedsiewnej laserowej biostymulacji nasion pomidorów na proces kiełkowania. Acta Agrophysica, 62, 5–14.
  5. Gładyszewska B., Koper R., 2002b. Zastosowanie modelowania matematycznego w ocenie żywotności nasion. Inżynieria Rolnicza, 7, 51–58.
  6. Gładyszewska B., Koper R., Drabarek L., Gładyszewski G., 2001. Analityczne modele procesu kiełkowania nasion. Inżynieria Rolnicza, 2, 57–61.
  7. Jazwiński J., Pabis S., Wieremiejczyk W., 1975. Symulacyjne metody badań niezawodności systemów technicznych. Materiały na „Szkołę Zimową -75”. Jaszowiec, 13–18 stycznia 1975, Katowice.
  8. Lityński M., 1982. Biologiczne podstawy nasiennictwa. PWN, Warszawa.
  9. Nalborczyk E., 1995. Biologia amarantusa oraz perspektywy jego uprawy i wykorzystania w Polsce. Nowe rośliny uprawne – Amaranthus. Wyd. SGGW, Warszawa, 5–20.
  10. Nalborczyk E., Wróblewska E., Marcinkowska B., 1994. Amaranthus – nowa roślina uprawna. Wyd. SGGW, Warszawa.
  11. Pabis S., 1985. Metodologia i metody nauk empirycznych. PWN, Warszawa.
  12. Podleśny J., 1999. Wpływ przedsiewnej biostymulacji laserowej nasion na wzrost i rozwój łubinu białego w zróżnicowanych warunkach wilgotności i temperatury. Pamiętnik Puławski, 117, 61–81.
  13. Roe Byron P., 1992. Probabilistic and statistics in experimental physics. Springer-Verlag, New York.
  14. Szot B., 1999. Właściwości agrofizyczne amarantusa (Amaranthus cruentus L.). Acta Agrophysica 18, 7–73.
  15. Szumiło G., 2006. Amaranthus – cenne zboże Indian. Top Agrar Polska, 3, 148–150.
  16. Torres M., Frutos G., 1989. Analysis of germination curves of aged fennel seeds by mathematical model. Environmental and Experimental Botany, 29, 3, 409–415.
  17. Torres M., Frutos G., 1990. Logistic function analysis of germination behaviour of aged fennel seeds. Environm. Experim. Botany, 30, 3, 383–390.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.