Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 5 No. 2 (2006)

Artykuły

Economic aspects of bulky feed preservation on the example of permanent and alternating grasslands

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2006.2.9
Submitted: October 24, 2022
Published: 2006-12-31

Abstract

The work presents an analysis of four feed preservation technologies used on permanent and alternating grassland. The issues compared were hay production on grassland surf ac e and on hay dryers, and ensilages prepared in a mobile silo and in large cylindrical bales wrapped in foil. The field and laboratory tests which were carried out allowed for the losses of organic and mineral components due to the applied preservation technology and the implemented agrotechnological treatments to be determined. The computation of the harvest costs for individual feed preservation technologies was the final outcome.

References

  1. Borowiec F., 1987. Optymalizacja wykorzystania pasz produkowanych na użytkach zielonych w warunkach górskich. Zesz. Nauk. AR Kraków, Rozpr. hab. 121.
  2. Kadzik Z., 1998. Sporządzanie kiszonek z traw podsuszonych. Mat. szkol., ODR w Nawojowej.
  3. Michna G., Gross F., 1986. Straty przy suszeniu siana in situ i możliwości ich ograniczenia. Wiad. Mel. i Łąk. 4, 110–114.
  4. Moraczewski R., 1996. Kiszenie traw jako konieczność gospodarcza. Przegl. Hod. l, 15–17.
  5. Muzalewski A., 2003. Koszty eksploatacji maszyn. IBMER, Warszawa.
  6. Ostrowski R., 1991. Zależność między zawartością surowych składników pokarmowych a koncentracją energii netto w sianie z traw. Rocz. Nauk. Zoot. Monogr. i Rozprawy. 29. 251–262.
  7. Radkowski A., 2003. Oceny różnych technologii zbioru i konserwacji pasz z użytków zielonych. Praca doktorska. Kraków.
  8. Roszkowski A., 1979. Mechanizacja zbioru i konserwacji pasz zielonych. PWRiL, Warszawa.
  9. Wróbel B., 1998. Produkcja pasz na użytkach zielonych a straty składników pokarmowych. Mat. z konf. w Muszynie 25–27.11.1997, 75–80.
  10. Wróbel B., 2001. Ocena różnych technologii zbioru i zakiszania runi łąkowej w aspekcie jakości i wartości pokarmowej kiszonek. Pam. Pul. 125, 209–214.
  11. Zastawny J., 1993. Wartość pokarmowa różnie konserwowanych pasz objętościowych z użytków zielonych w świetle badań chemicznych i zootechnicznych. Wyd. IMUZ, Rozpr. hab.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.