W doświadczeniu oceniano aktywność działania wyciągów wodnych użytych do zaprawiania w celu poprawy żywotności i zdrowotności nasion roślin oleistych: rzepaku ozimego Brassica napus L. odmiany Sherlock, rzepiku ozimego Brassica rapa L. odmiany Brachina i gorczycy białej Sinapsis alba L. odmiany Ascot. Substancją użytą do badań były wodne wyciągi (macerat, napar, wywar) wykonane z różnych części morfologicznych 40 gatunków roślin. Uzyskane wyniki wskazują, że zdolność kiełkowania nasion oraz ich skażenie przez mikroorganizmy zmieniały się istotnie w zależności od gatunku rośliny oleistej, pochodzenia wyciągu (gatunku rośliny zielarskiej) oraz sposobu jego przygotowania. W obu terminach badań istotnie najkorzystniej na żywotność nasion działał wyciąg z Z. mays, natomiast najsilniej kiełkowanie nasion w obu terminach ograniczał wyciąg z S. alba i S. purpurea. Zasiedlenie nasion przez mikroorganizmy ograniczało 75% ziół, a zwłaszcza wyciągi przygotowane z L. officinalis, P. sylvestris i C. sativum