Abstrakt
W doświadczeniach laboratoryjnych oceniono aktywność przeciwdrobnoustrojową wodnych wyciągów roślinnych (wywar, napar, macerat) na zahamowanie wzrostu chorobotwórczych kolonii bakterii i grzybów. Aktywność badanych wyciągów zależała od gatunku rośliny, sposobu przygotowania ekstraktów oraz wrażliwości bakterii oraz grzybów wybranych do badań. Inhibujące działanie w stosunku do bakterii wykazały wyciągi z Artemisia absinthium L., najaktywniejsze okazały się maceraty, a spośród wybranych patogenów najsilniej zareagowała bakteria Listeria monocytogenes. Wzrost patogenów grzybowych hamował wyciąg z Allium sativum L. Najsłabszym spośród zastosowanych wyciągów okazał się macerat, napar i wywar z Lavandula vera L. Wzrost grzybów najsilniej ograniczały maceraty. Spośród badanych grzybów najbardziej wrażliwymi na zastosowane wyciągi okazały się Sclerotinia sclerotiorum oraz Cladosporium zielearum.
Bibliografia
- Adaszyńska, M., Swarcewicz, M., Markowska-Szczupak, A. (2013). Comparison of chemical composition and antimicrobial activity of lavender varieties from Poland. Post. Fitoter., 2, 90–96.
- Boligłowa, E., Znój, K. (2003). Wpływ preparatów roślinnych na wzrost wybranych grzybów chorobotwórczych roślin. J. Res. Appl. Agric. Engng., 48 (3), 24–27.
- Burt, S. (2004). Essential oils: their antimicrobial properties and potential application in foods – a review. Int. J. Food Microbiol., 94, 223–253.
- Burgieł, Z.J. (1995). Fungistatyczna aktywność wodnych wyciągów z ziela pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica L.) i korzeni żywokostu lekarskiego (Symphytum officinale L.). Pestycydy, 4, 21–25.
- Burgieł, Z.J., Maliszewska, E.B. (1999). Fungistatyczna aktywność wybranych wyciągów roślinnych. Chem. Inż. Ekol., 6(2, 3), 157–163.
- Burgieł, Z.J., Tomaszkiewicz-Potępa, A., Vogt, O., Burgieł, M.M. (2006). Fungistatyczne własności ekstraktów z nasion wybranych roślin należących do rodziny APIACEAE. Prog. Plant Prot., 48 (2), 701–705.
- Czerwińska, E. Piotrowski, W. (2010). Mikrobiologia ogólna teoria i ćwiczenia. Wyd. Uczeln. Politechniki Koszalińskiej.
- Czerwinska, E, Szparaga, A. (2015). Antibacterial and antifungal activity of plant extracts. Roczn. Ochr. Środ., 17, 209– 229.
- Hussain, A.I., Anwar, F., Sherazi, S.T.H., Przybylski, R. (2008). Chemical composition. Antioxi-dant and antimicrobial activities of basil (Ocimumbasilicum) essential oils depends on seasonal variations. Food Chem., 108, 986–995.
- Horváth, G., Jámbor, N., Végh, A., Böszörményi, A., Lemberkovics, E., Héthelyi, E., Kovács, K., Kocsis, B. (2010). Antimicrobial activity of essential oils: the possibilities of TLC-bioauto- graphy. Flav. Fragr. 25, 178–82.
- Hussain, A.I., Anwar, F., Rao, J.R., Mazumdar, A. (2011). Antibacterial activity of some Lamiaceae essential oils using resazurin as an indicator of cell growth. LWT – Food Sci. Tech., 44( 4), 1199–1206.
- Hyldgaard, M., Mygind, T., Meyer, R.L. (2012). Essential oils in food preservation: mode of action, synergies, and interactions with food matrix components. Front. Microbiol., 3(12)., doi: 10.3389/fmicb.2012.00012.
- Inouye, S., Takizawa, T., Yamaguchi, H. (2001). Antibacterial activity of essential oils ajor con-stituents against respiratory tract pathogen by gaseous contact. J. Antimicrob. Chemoth., 47, 565–573.
- Jie, H., Tao, S., Jun, H., Shuangyang, C., Xiaoqiang, C., Guolin, Z. (2008). Chemical composition, cytotoxic and antioxidant activity of the leaf essential oil of Photiniaserrulata. Food Chem., 103, 355–358.
- Karapandzova, M., Stefkov, G., Trajkovska-Dokic, E,. Kaftandzieva, A., Kulevanova, S. (2011). Antimicrobial activity of needle essential oil of Pinus peuce Griseb. (Pinaceae) from Mace-donian flora. Maced. Pharm. Bull, 57 (1, 2) 25–36 .
- Mahesh, B., Satish, S. (2008). Antimicrobial activity of some important medicinal plant against plant and human pathogens. WJAS, 4(S), 839–843.
- Nurzyńska-Wierdak, R. (2013). Lemon balm (Melissa officinalis L.) – chemical composition and biological activity. Annales UMCS, Horticultura, 23(1), 25–35.
- Rostami, H., Kazemi, M., Shafiei, S. (2012). Antibacterial activity of Lavandula officinalis and Melissa officinalis against some human pathogenic bacteria. Asian J. Biochem., 7(3), 133–142.
- Piotrowski, W., Sas-Piotrowska, B., Wyrostkiewicz, K., Czajkowski, P. (1995). Wpływ wyciągów roślinnych na kiełkowanie zarodników niektórych gatunków grzybów patogenicznych dla roślin. Zesz. Nauk. ATR, Rolnictwo, 190(36), 139–145.
- Sas-Piotrowska, B, Piotrowski, W. (2008). Vitality and healthiness of seeds of cereal plants treated with plant extracts. Roczn. Ochr. Środ., 10, 103–121.
- Shaaban, H.A.E., El-Ghorab, A. H., Shibamoto, T. (2012). Bioactivity of essential oils and their volatile aroma components. Rev. J. Essent. Oil. Res., 24(2), 203–212.
- Shabbir, M.K., Nadeem, R., Mukhtar, H., Anwar, F., Mumtaz, M.W. (2009). Physico-chemical analysis and determination of various chemical constituents of essential oil in Rosa centifolia. Pakistan J. Bot., 41(2), 615–620.
Downloads
Download data is not yet available.