Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 2 Nr 2 (2003)

Artykuły

Analiza mikrofalowego suszenia pietruszki w warunkach obniżonego ciśnienia. Część II. Skurcz suszarniczy i rehydracja suszu

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2003.2.4
Przesłane: kwietnia 13, 2023
Opublikowane: 2003-12-31

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań skurczu suszarniczego oraz przebiegu uwadniania wysuszonych cząstek pietruszki. Stwierdzono, że skurcz suszarniczy występujący podczas suszenia mikrofalowo-podciśnieniowego można uznać za niewielki w porównaniu ze skurczem wywołanym suszeniem konwekcyjnym. Przebieg procesu rehydracji opisano równaniami empirycznymi, stwierdzając jego odmienność w fazie początkowej od przebiegu w fazie końcowej. Występowanie różnych faz przebiegu rehydracji uzasadniono charakterem skurczu suszarniczego.

Bibliografia

  1. Carcel J. A., Sanjuan N., Clemente G., Mulet A., 2001. Modelling of the rehydration process of broccolli florets, Eur. Food Res. Technol. 212, 449–453. DOI: https://doi.org/10.1007/s002170000277
  2. Cerkowiak M., Danak A., Witrowa-Rajchert D., Lewicki P., 1998. Struktura i właściwości rekonstrukcyjne suszonego ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 454, 469–475.
  3. Funebo T., Ohlsson T., 1999. Microwave-asisted air dehydration of apple and mushroom, J. Food Engng. 353–367. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(98)00131-9
  4. Kamiński E., Szarycz M., 1997. Sprawozdanie dla KBN, maszynopis IIR, AR Wrocław.
  5. Krzykowski A., Rydzak L., 2001. Skurcz objętościowy i zmiany gęstości marchwi w procesie konwekcyjnego suszenia. Inżynieria Rolnicza 2, 147.
  6. Saravacos G. D., 1998. Physical aspects of food dehydration. IDS'98, Drying'98, 35–46, vol. Greece.
  7. Simal S., Bon J., Mulet A., 1999. Modelling of broccoli steams rehydration process. J. Food Engng. 42, 27–31. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(99)00099-0
  8. Szarycz M., 1999. Aspekty energetyczne suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego. Inżynieria Chemiczna i Procesowa. Wyd. Polit. Łódzkiej, 189–196.
  9. Szarycz M., Kamiński E., Jałoszyński K. Szponarska A., 2003. Analiza mikrofalowego suszenia pietruszki w warunkach obniżonego ciśnienia. Część I. Kinetyka suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej. Acta Sci. Pol., Technica Agraria 2(2), 17–27.
  10. Witrowa-Rajchert D., 1999, Rehydracja jako wskaźnik zmian zachodzących w tkance roślinnej w czasie suszenia. Rozpr. hab., Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.