Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 2 No. 2 (2003)

Artykuły

The analysis of microwaves drying of parsley in conditions of low pressure. Part II. The shrinkage during drying and rehydration of dried material

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2003.2.4
Submitted: April 13, 2023
Published: 2003-12-31

Abstract

The analysis of shrinkage and rehydration of parsley were presented. It was found that shrinkage as a result of microwave vacuum drying is smaller than after air-convection drying. The rehydration was described using empirical equations, and differences between first and last stage of process were observed. The stages of rehydration could be explain by character of drying-shrinkage.

References

  1. Carcel J. A., Sanjuan N., Clemente G., Mulet A., 2001. Modelling of the rehydration process of broccolli florets, Eur. Food Res. Technol. 212, 449–453. DOI: https://doi.org/10.1007/s002170000277
  2. Cerkowiak M., Danak A., Witrowa-Rajchert D., Lewicki P., 1998. Struktura i właściwości rekonstrukcyjne suszonego ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 454, 469–475.
  3. Funebo T., Ohlsson T., 1999. Microwave-asisted air dehydration of apple and mushroom, J. Food Engng. 353–367. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(98)00131-9
  4. Kamiński E., Szarycz M., 1997. Sprawozdanie dla KBN, maszynopis IIR, AR Wrocław.
  5. Krzykowski A., Rydzak L., 2001. Skurcz objętościowy i zmiany gęstości marchwi w procesie konwekcyjnego suszenia. Inżynieria Rolnicza 2, 147.
  6. Saravacos G. D., 1998. Physical aspects of food dehydration. IDS'98, Drying'98, 35–46, vol. Greece.
  7. Simal S., Bon J., Mulet A., 1999. Modelling of broccoli steams rehydration process. J. Food Engng. 42, 27–31. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(99)00099-0
  8. Szarycz M., 1999. Aspekty energetyczne suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego. Inżynieria Chemiczna i Procesowa. Wyd. Polit. Łódzkiej, 189–196.
  9. Szarycz M., Kamiński E., Jałoszyński K. Szponarska A., 2003. Analiza mikrofalowego suszenia pietruszki w warunkach obniżonego ciśnienia. Część I. Kinetyka suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej. Acta Sci. Pol., Technica Agraria 2(2), 17–27.
  10. Witrowa-Rajchert D., 1999, Rehydracja jako wskaźnik zmian zachodzących w tkance roślinnej w czasie suszenia. Rozpr. hab., Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.