Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 2 Nr 2 (2003)

Artykuły

Analiza mikrofalowego suszenia pietruszki w warunkach obniżonego ciśnienia. Część I. Kinetyka suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2003.2.3
Przesłane: kwietnia 13, 2023
Opublikowane: 2003-12-31

Abstrakt

W pracy przedstawiono przebieg krzywych suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej. Proces suszenia prowadzono w warunkach mikrofalowo-podciśnieniowych. W przebiegu suszenia wyróżniono dwa okresy, które opisano równaniami empirycznymi. Stwierdzono, że przy zastosowanych w badaniach przedziałach ciśnień oraz gęstości mocy mikrofal wartość ciśnienia nie wpłynęła na przebieg suszenia. Występuje natomiast istotna różnica w przebiegu kinetyki suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej.

Bibliografia

  1. Lisowa H., Lis T., Kozak P., Piwowarski E, 1999. Wpływ temp. na cechy jakościowe suszów, czas procesu liofilizacji i zużycie energii. Inżynieria Rolnicza 5, 21.
  2. Pabis S., 1965. Suszenie płodów rolnych. PWRiL, Warszawa.
  3. Schmidt P. S., Bergman T. L., Peace J. A., Chen P., 1992. Heat and Mass Transfer Considerations in Dielectrically-Enhaced Drying. Drying 92, A. S. Mujumdar ed., Elsevir Science Publishers, Amsterdam.
  4. Szarycz M., 1999. Aspekty energetyczne suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego. Inżynieria Chemiczna i Procesowa. Wyd. Polit. Łódzkiej, 189–196.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.