Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Wpływ czynników edaficznych i hydrotermalnych na cechy rośliny macierzystej, nasion i kiełków odmian pszenicy jarej i jęczmienia

NATALIA A. LYKOVA



ALEXANDER I. POPOV

Biological Research Institute of St. Petersburg State University, Oranienbaum Road 2, St. Petersburg-Peterhoff, 198904, Russian Federation, tel.+7 (812) 427-7061, fax +7 (812) 427-7310

DINA I. ALEXEEVA

Agrophysical Research Institute, Saint Petersburg, Grazhdansky pr. 14, St. Petersburg, 195220, Russian Federation, tel.+7 (812) 535-8727, fax +7 (812) 534-1900


Abstrakt

We studied the possibility of seed improvement by means of the influence of different ecological factors on parent plants of Triticum aestivum L. and Hordeum vulgare L. It was established, that the dynamics of development of plants from seed obtained in different ecological conditions was influenced by hydrothermal, soil and light factors, mineral root and spray feeds of maternal plants. Differences in seed chemical structure were not marked, but different dynamics of the offspring plant development was demonstrated. An attempt was made to understand the mechanism of parent phenotype influence on posterity phenotype. It was established that organic compounds, which could facilitate transporting mineral nutrition elements into parent plants, could increase the seeds quality. Having carried out the research, we came to the conclusion that the seed quality could be improved not only by cereal breeding, but also by a special choice of cultivar specific ecological niche in which qualitative seeds could be received. In this connection, the study of "plant-soil" system functioning and the development of methods of biological correction of this system functioning and its environment factors stability increase is an important direction of recultivation of human changed territories. Certainly, such a technology of cereal seed growing is highly adaptive. 



Opublikowane
28-12-2007



NATALIA A. LYKOVA 
ALEXANDER I. POPOV 
Biological Research Institute of St. Petersburg State University, Oranienbaum Road 2, St. Petersburg-Peterhoff, 198904, Russian Federation, tel.+7 (812) 427-7061, fax +7 (812) 427-7310
DINA I. ALEXEEVA 
Agrophysical Research Institute, Saint Petersburg, Grazhdansky pr. 14, St. Petersburg, 195220, Russian Federation, tel.+7 (812) 535-8727, fax +7 (812) 534-1900



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.

 


Inne teksty tego samego autora