Wybrane właściwości fizyczno-chemiczne gleb wytworzonych na zwałowisku wewnętrznym odkrywki Patnów pod monokulturą pszenicy i wpływem zróżnicowanych dawek nawożenia mineralnego
Andrzej Mocek
Wojciech Owczarzak
Mirosława Gilewska
Paweł Rybczyński
Abstrakt
The objective of the research project was to assess some selected physical and chemical properties of surface layers of post-mining soils situated on an internal heap of the “Patnów” lignite opencast mine. Samples were derived form 6 experimental plots under a long-term wheat monoculture and fertilized with different nitrogen doses (3 profiles) and three doses of NPK (3 plots). The analysed soils were characterized by similar texture of sandy loams and the concentration of organic carbon ranging from 2.7–6.5 g kg-1 soil. Quantities of available potassium, phosphorus and magnesium varied quite considerably. Their quantities placed them in all concentration classes with the highest quantities of phosphorus (classes 1 and 2), slightly less magnesium (classes II and III) and the lowest amounts of potassium (classes III–V). In the majority of the examined objects, quantities of the available forms of potassium and phosphorus increased with higher doses of the applied fertilisers. The reaction of the examined soils was distinctly alkaline because of the presence of calcium carbonate ranging from 5–6%.
Licencja
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.
Samoarchiwizacja
Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.