Analiza mikrofalowego suszenia pietruszki w warunkach obniżonego ciśnienia. Część II. Skurcz suszarniczy i rehydracja suszu

Marian Szarycz

Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław

Eugeniusz Kamiński

Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław

Klaudiusz Jałoszyński

Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław

Anna Szponarska

Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław


Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań skurczu suszarniczego oraz przebiegu uwadniania wysuszonych cząstek pietruszki. Stwierdzono, że skurcz suszarniczy występujący podczas suszenia mikrofalowo-podciśnieniowego można uznać za niewielki w porównaniu ze skurczem wywołanym suszeniem konwekcyjnym. Przebieg procesu rehydracji opisano równaniami empirycznymi, stwierdzając jego odmienność w fazie początkowej od przebiegu w fazie końcowej. Występowanie różnych faz przebiegu rehydracji uzasadniono charakterem skurczu suszarniczego.

Słowa kluczowe:

skurcz suszarniczy, rehydracja, pietruszka

Carcel J. A., Sanjuan N., Clemente G., Mulet A., 2001. Modelling of the rehydration process of broccolli florets, Eur. Food Res. Technol. 212, 449–453. DOI: https://doi.org/10.1007/s002170000277

Cerkowiak M., Danak A., Witrowa-Rajchert D., Lewicki P., 1998. Struktura i właściwości rekonstrukcyjne suszonego ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 454, 469–475.

Funebo T., Ohlsson T., 1999. Microwave-asisted air dehydration of apple and mushroom, J. Food Engng. 353–367. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(98)00131-9

Kamiński E., Szarycz M., 1997. Sprawozdanie dla KBN, maszynopis IIR, AR Wrocław.

Krzykowski A., Rydzak L., 2001. Skurcz objętościowy i zmiany gęstości marchwi w procesie konwekcyjnego suszenia. Inżynieria Rolnicza 2, 147.

Saravacos G. D., 1998. Physical aspects of food dehydration. IDS'98, Drying'98, 35–46, vol. Greece.

Simal S., Bon J., Mulet A., 1999. Modelling of broccoli steams rehydration process. J. Food Engng. 42, 27–31. DOI: https://doi.org/10.1016/S0260-8774(99)00099-0

Szarycz M., 1999. Aspekty energetyczne suszenia mikrofalowo-konwekcyjnego. Inżynieria Chemiczna i Procesowa. Wyd. Polit. Łódzkiej, 189–196.

Szarycz M., Kamiński E., Jałoszyński K. Szponarska A., 2003. Analiza mikrofalowego suszenia pietruszki w warunkach obniżonego ciśnienia. Część I. Kinetyka suszenia pietruszki nieblanszowanej i blanszowanej. Acta Sci. Pol., Technica Agraria 2(2), 17–27.

Witrowa-Rajchert D., 1999, Rehydracja jako wskaźnik zmian zachodzących w tkance roślinnej w czasie suszenia. Rozpr. hab., Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.

Pobierz

Opublikowane
2003-12-31



Marian Szarycz 
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Eugeniusz Kamiński 
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Klaudiusz Jałoszyński 
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław
Anna Szponarska 
Instytut Inżynierii Rolniczej, Akademia Rolnicza we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 37/41, 51–630 Wrocław



Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora