Postawy studentów kierunków przyrodniczych wobec dobrostanu zwierząt gospodarskich

MONIKA BUDZYŃSKA

Department of Ethology and Technological Basis of Animal Production, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin

WANDA KRUPA

Department of Ethology and Technological Basis of Animal Production, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin



Abstrakt

Celem badań było określenie poziomu wiedzy i poznanie opinii 199 studentów na temat dobrostanu zwierząt gospodarskich, z uwzględnieniem kierunku realizowanych studiów (zootechnika, biologia, ochrona środowiska, towaroznawstwo) na uniwersytecie przyrodniczym w południowo-wschodniej Polsce. Badania przeprowadzono w formie ankiety wg własnego projektu, zawierającej 11 pytań. Zdecydowana większość studentów bez względu na studiowany kierunek wykazała znajomość prawidłowej definicji dobrostanu zwierząt, jak również wskazała, że wysoki poziom dobrostanu gwarantuje optymalną jakość życia zwierzęcia. Przeprowadzone badania wykazały pewną rozbieżność postaw studentów wobec niektórych gatunków zwierząt, co może być związane z różnym poziomem i zakresem edukacji dotyczącej dobrostanu różnych gatunków zwierząt na poszczególnych kierunkach studiów. Studenci zootechniki i towaroznawstwa ocenili istotnie wyżej dobrostan koni (p = 0,0005) i bydła mlecznego (p = 0,04) w porównaniu z innymi grupami studentów. Prawdopodobnie wynika to z ich specjalistycznej wiedzy dotyczącej produkcji/użytkowania wymienionych gatunków zwierząt gospodarskich. Przeprowadzone badania potwierdziły stosunkowo wysoki poziom podstawowej wiedzy dotyczącej problematyki dobrostanu zwierząt u studentów kierunków przyrodniczych. Jednakże w ramach edukacji powinno się uwzględnić w szerszym zakresie zagadnienia behawioru i dobrostanu poszczególnych grup zwierząt gospodarskich. Ponadto wyniki przeprowadzonych badań mogą posłużyć do bardziej adekwatnego doboru treści kształcenia na poszczególnych kierunkach studiów.

Słowa kluczowe:

dobrostan zwierząt, postawy, edukacja, zwierzęta gospodarskie, studenci

Azjen I., Fishbein M., 1980. Attitudes and predicting social behavior. Englewood Cliffs: Prentice-Hall, NJ.

Bousfield B., Brown R., 2010. Animal welfare. Veterinary Bulletin – Agriculture, Fisheries and Conservation Department Newsletter 1 (4), 1–11.

Broom D.M., 1991. Animal welfare: concepts and measurements. J. Anim. Sci. 69 (10), 4167–4175.

Coleman G., Hemsworth P., Hay M., 1998. Predicting stockperson behaviour towards pigs from attitudinal and job-related variables and empathy. Appl. Anim. Behav. Sci. 58 (1), 63–75.

Duncan I.J.H., Fraser D., 1997. Understanding animal welfare. In: M.A. Appleby, B.O. Hughes (eds.). Animal welfare. CABI Publ., Wallingford, 19–31.

European Commission, 2005a. Attitudes of consumers towards the welfare of farmed animals. [Online] Available at: http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/euro_barometer25_en.pdf [accessed 10 October 2013].

European Commission, 2005b. Summary of response statistics for public internet consultation on the protection and welfare of farmed animals. [Online] Available at: http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/sum_response_stats_en.pdf [accessed 10 October 2013].

Heleski C.R., Mertig A.G., Zanella A.J., 2004. Assessing attitudes toward animal welfare:

A national survey of animal science faculty members. J. Anim. Sci. 82 (9), 2806–2814.

Hemsworth P., Coleman G., Barnett J., 1994. Improving the attitude and behaviour of stockpersons towards pigs and the consequences on the behaviour and reproductive performance of commercial pigs. Appl. Anim. Behav. Sci. 39 (3), 349–362.

Hewson C.J., 2003. What is animal welfare? Common definitions and their practical consequences. Can. Vet. J. 44 (6), 496–499.

Levine E.D., Mills D.S., Houpt K.A., 2005. Attitudes of veterinary students at one US College toward factors relating to farm animal welfare. J. Vet. Med. Educ. 32 (4), 481–490.

Malak-Rawlikowska A., Gębska M., 2010. Postrzeganie dobrostanu zwierząt przez uczestników łańcucha żywnościowego w wybranych krajach Unii Europejskiej i w Polsce: Chain attitudes towards animal welfare problems in chosen EU member states and in Poland. Rocz. Nauk Rol. Series G 97 (4), 135–148.

Martelli G., 2009. Consumers’ perception of farm animal welfare: an Italian and European perspective. Ital. J. Anim. Sci. 8 (Suppl. 1), 31–41.

Philips C.J.C., Izmirli S., Aldavood S.J., Alonso M., Choe B.I., Hanlon A., Handziska A., Illmann G., Keeling L., Kennedy M., Lee G.H., Lund V., Mejdell C., Pelagic V.R., Rehn T., 2012. Students’ attitudes to animal welfare and rights in Europe and Asia. Anim. Welf. 21 (1), 87–100.

Sitkowska B., Piwczyński D., Kowaliszyn B., Mrowiński M., 2012. Opinions expressed by cattle breeders on human-animal relations and the conditions in which animals are kept. J. Cent. Eur. Agric. 13 (1), 177–187.

Veljković S., Stojanović Ž., Filipović J., 2015. Attitudes toward farm animals welfare and consumer’s buying intentions – case of Serbia. Econ. Agric. 62 (1), 53–71.

Opublikowane
2016-11-22



MONIKA BUDZYŃSKA 
Department of Ethology and Technological Basis of Animal Production, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin
WANDA KRUPA 
Department of Ethology and Technological Basis of Animal Production, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>