Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 27 No. 1 (2009)

Articles

Microbial contamination of laying hen litter in relation to bird age

Submitted: April 19, 2021
Published: 2009-03-31

Abstract

An increasing amount of wastes associated with poultry raising in highly intensive farming environment has been the growing cause of concern. Huge, modern poultry farms face
grave problems concerning the disposal of poultry litter, noxious odour emission, pollution of water, soil and air. The objective of the present research was to determine the effect of layer hens`  age on quantitative and qualitative contamination of litter. The experimental material was constituted by the litter samples collected from three hen facilities (three age groups) in the farm of laying hens of Hy-line. The microbial analysis included: meso- and psychrophylic bacteria, bacteria from coli group, thermotolerant, proteolytic, etc. In the indoor sampling sites, there were also measured chosen microclimatic factors. The microbiological evaluation revealed the highest microbial contamination of litter, analyzing three age groups of laying hens, in the hen building K3 (birds aged 54 weeks), followed by K2 hen house (30-week-old birds) and the lowest in the K1 (6 weeks of age).

References

Bieda W., Nawalany G., Radoń J., 2005. Cieplno-wilgotnościowe parametry ściółki w brojlerni w zimowym i letnim cyklu produkcyjnym. Pol. Drob., 4, 45–47.
Gornowicz E., 2004. Mikrobiologiczna ocena środowiska brojlerni w zależności od dodatku kwasów organicznych do pasz. Med. Wet., 60, 7, 755–758.
Herbut E., Krawczyk W.. 2000. Odchody drobiowe z klatkowego utrzymania kur to poważny problem. Pol. Drob., 3, 12–13.
Kluczek J. P., 1999. Wybrane zagadnienia z ochrony środowiska. Wyd. ATR Bydgoszcz, 314–318.
Kluczek J. P., Szejniuk B., 1999. Charakterystyka mikrobiologiczna pomieszczeń dla kurcząt brojlerów. Pr. Kom. Nauk Rol. Biol., 45, 41–57.
Latała A., Krzyśko-Łupicka T., Grata K., Nabrdalik M., 1999. Zanieczyszczenie mikrobiologiczne gnojowicy pochodzącej z fermy drobiu. Med. Wet., 55, 7, 451–454.
Lipiński K., Mituniewicz T., 2008. Jakość ściółki i powietrza w pomieszczeniach gospodarskich – istotny czynnik wpływający na efektywność produkcji zwierzęcej. Pol. Drob., 9, 56–59.
Madelin T. M., Mathes C. M., 1989. Air hygiene in a broiler house: comparisson of deep litter with raised netting flors. Brit. Poul. Sci., 30, 23–37.
Mazanowski A., 2008. Temperatura i wilgotność w chowie drobiu. Hod. Drob, 8, 6–14.
PN-ISO 9308-1. Jakość wody. Wykrywanie i oznaczanie ilościowe bakterii z grupy coli, bakterii z grupy coli termotolerancyjnych i domniemanych Escherichia coli. Metoda filtrów membranowych.
PN-Z-19000-1. Jakość gleby. Ocena stanu sanitarnego gleby. Wykrywanie bakterii z rodzaju Salmonella.
Roy P., Dhillon A.S., Lauerman L.H., Schaberg D.M., Bandli D., Johnson S., 2002. Results of salmonella isolation from poultry products, poultry environment, and other characteristics.
Avian Dis., 46, 17–24.
Świerczewska E., Siennicka A., 2004. Ściółka jako ważny element środowiska w utrzymaniu drobiu. Pol. Drob., 7, 9–11.
Tomczyk G. 2006. Aktualne możliwości terapii chorób drobiu wodnego. Mag. Wet., Supl. Drób, 5, 17–20.
Trawińska B., Tymczyna L., Polonis A., Pijarska I., Saba L., 2002. Hygienic evaluation of poultry houses and chicken health. Ann. Anim. Sci., Suppl., 1, 85–88.
Trawińska B., Polonis A., Tymczyna L., Popiołek–Pyrz M., Bombik T., Saba L., 2006. Bakteriologiczne i parazytologiczne zanieczyszczenie środowiska wokół wielkotowarowej fermy kur
reprodukcyjnych. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica 24, 371–376.
Wężyk S., 2004. Odchody drobiowe – zagrożenie czy szansa. Pol. Drob., 1, 40–43.
Whyte R.T. 1993. Aerial pollutants and the health of poultry farmers. World’s Poul. Sci. J., 49, 7, 139–156.
Wójcik A., 2008. Wpływ pozaoptymalnych warunków termiczno-wilgotnościowych w budynkach na kurczęta brojlery. Hod. Drob., 4, 12–17.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)