Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 25 No. 1 (2007)

Articles

Acidity and electrical conductivity of selected muscles in lamb carcass

Submitted: April 26, 2021
Published: 2007-06-30

Abstract

In the study the level of changes in acidity and electrical conductivity measured 45 minutes and 24 h after slaughter was analyzed in three muscles (m. supraspinatus, m. longissimus
i w m. semimembranosus) of lambs carcasses coming from commercial crossing of prolific Wielkopolska dams with Berrichon du Cher rams. Moreover, correlation coefficients between the analyzed traits were estimated.
Changes in acidity and electrical conductivity in each of the three analyzed muscles indicate an appropriate course of meat ageing. Sex, age at slaughter and carcass weight of the analyzed lambs did not have an effect on the level and changes in acidity and electrical conductivity in those muscles. High and similar correlations were found between measurements taken in the three analyzed muscles only in case of pH1.

References

Apple J.K., Dikeman M.E., Minton J.E., McMurphy R.M., Fedde M.R., Leith D.E., Unruh J.A. 1995. Effects of restraint and isolation stress and epidural blockade on endocrine and blood
metabolite status, muscle glycogen metabolism, and incidence of dark-cutting longissimus muscle of sheep. J. Anim. Sci., 73, 2295–2307.
Diaz M.T., Velasco S., Perez C., Lauzurica S., Huidobro F., Cañeque V. 2003. Physico-chemical characteristics of carcass and meat Manchego-breed suckling lambs slaughtered at different
weights. Meat Sci., 65, 1247–1255.
Gruszecki T.M., Lipecka Cz., Szymanowski M., Junkuszew A., Markiewicz J., Kamińska A. 2003.Ocena zależności pomiędzy jakością tusz a wybranymi cechami tkanki mięśniowej jagniąt. Annales UMCS, sec. EE, 21, 1, 24, 187–193.
Grześkowiak E., Strzelecki J., Boruta K., Borys B., Borys A., Lisiak D. 2003. Wpływ rasy owiec na uzysk wyrębów kulinarnych i jakość mięsa jagniąt tuczonych intensywnie do wysokich
standardów wagowych. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 86, 3, 81–92.
Litwińczuk A., Gruszecki T., Lipecka Cz., Florek M. 2000. Ocena parametrów jakościowych mięsa jagniąt wybranych ras czystych i ich mieszańców. Rocz. Nauk. Zoot., supl., 5, 164–167.
McGeehin B., Sheridan J.J., Butler F. 2001. Factors affecting the pH decline in lamb after slaughter. Meat Sci., 58, 79–84.
Pieniak-Lendzion K. 1994. Niektóre parametry jakościowe mięsa jagnięcego mieszańców polskiej owcy nizinnej. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 13, 213–216.
Pietrzak M., Stanisz M., Ślósarz P. 2001. Interdependecies between selected meat quality traits of slaughter lambs. Pol. J. Food Nutr. Sci., 10/51, 3, 222–224.
SAS user’s guide 1998.Version 6.12. Vol. 2, Cary, NC, SAS Institute Inc., 846.
Stanisz M., Pietrzak M. 2004. Płeć jagniąt a współzależności występujące pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi ich mięsa. Zesz. Nauk. Przegl. Hod., 72, 3, 107–112.
Tański Z., Brzostowski H., Milewski S., Stempel R. 1994. Wpływ wieku uboju tryczków merynosa polskiego i jego mieszańców na niektóre wskaźniki jakości mięsa. Zesz. Nauk. Przegl.
Hod., 13, 251–258.
Vergara H., Molina A., Gallego L. 1999. Influence of sex and slaughter weigh on carcass and meat quality in light and medium weight lambs produced in intensive systems. Meat Sci., 52, 221–226.

Downloads

Download data is not yet available.