Badania przeprowadzono na 4 grupach jednodniowych indyczek typu ciężkiego Big-6 (w każdej grupie było 30 ptaków, w 3 powtórzeniach). Indyczki odchowywano do 16. tygodnia życia, żywiono identycznymi, granulowanymi, standardowymi mieszankami w systemie 5-stopniowym: IB-1, IB-2, IB-3, IB-4 oraz IB-5. Czynnikiem eksperymentalnym był dodatek preparatu z jeżówki, czosnku oraz pochodnej 1,2,4-triazolu podawanych wraz z wodą do picia. Ptaki grupy I (kontrola) nie otrzymywały dodatków. Indyczki grupy II otrzymywały naturalny stymulator odporności dla drobiu w dziennej dawce 0,25 ml/dm3 wody. Ptaki grupy III otrzymywały
świeży i rozdrobniony czosnek w dawce dziennej 0,25 g/dm3 wody. Indyczki grupy IV dziennie otrzymywały pochodną 1,2,4-triazolu w dawce 25 μg/dm3 wody. Wszystkie dodatki były podawane dwa razy w tygodniu od pierwszego dnia życia do końca odchowu. Rezultaty analiz wykazały, że dodatek każdego z podawanych suplementów spowodował wzrost udziału HDL. Dodatek preparatu z jeżówki oraz czosnku spowodowały znaczące obniżenie poziomu glukozy, białka ogólnego,
kwasu moczowego, triglicerydów oraz LDL.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.