Przedmiotem niniejszego opracowania jest przegląd piśmiennictwa dotyczącego właściwości leczniczych, przyprawowych i miododajnych hyzopu lekarskiego (Hyssopus officinalis L., F. Lamiaceae). Właściwości hyzopu jako rośliny leczniczej były znane od dawna. Obecnie, poza mieszankami ziołowymi, ziele hyzopu występuje w preparacie Pectosol (Herbapol, Pruszków) o działaniu przeciwkaszlowym i ułatwiajęcym odkrztuszanie. Zawarte w hyzopie związki farmakologiczne
czynne, zwłaszcza olejek hyzopowy, mają działanie bakteriobójcze. Olejek w mieszankach ziołowych stosuje się do masaży, kąpieli, kompresów oraz inhalacji. Ziele H. officinalis jest takąe stosowane jako przyprawa kuchenna oraz jako dodatek do różnych likierów. Hyzop jest także cenną rośliną pod względem pożytku pyłkowego. Jego wydajność miodowa może sięgać 400 kg z 1 ha. Wydajnością miodową dorównuje pszczelnikowi mołdawskiemu (Dracocephalum moldavica L.). Miód jest aromatyczny i należy do najlepszych.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.