Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 17 Nr 1 (2007)

Articles

Zawartość olejku eterycznego oraz garbników w owocach kilku odmian kopru ogrodowego Anethum graveolens L.

  • Małgorzata Kawecka-Radomska
Przesłane: maja 18, 2020
Opublikowane: 2007-06-18

Abstrakt

W trzyletnim doświadczeniu przeprowadzonym w latach 2001–2003 badano zawartość olejku eterycznego oraz garbników w owocach (nasionach) kilku odmian kopru ogrodowego, uprawianego w warunkach polowych. Nasiona wysiewano wprost do gruntu w trzeciej dekadzie kwietnia, natomiast zbiór na surowiec  wykonywano, gdy baldachy pierwszego i drugiego rzędu zaczynały lekko brązowieć, tak aby nie dopuścić do ich osypywania, i dosuszano w warunkach
naturalnych. Po zbiorze wyliczano plon owoców, który wynosił dla poszczególnych odmian od 0,99 do 1,07 t·ha–1. Zaobserwowano istotne różnice w zawartości zarówno olejku eterycznego, jak i garbników w owocach badanych odmian kopru w kolejnych latach badań.

Bibliografia

Avtar S., Randhava G. S. 1990. Studies on some agronomic inputs affecting oil content, oil and yield of dill (Anethum graveolens). Indian Perfumer 34 (2), 108–114.
Avtar S., Randhava G. S., Mahey R. K. 1987. Oil content and oil yield of dill (Anethum graveolens L.) herb under some agronomic practicies. Acta Hort. 208, 51–60.
Badoc A., Lamarti A. 1991. A chemotaxonomic evaluation of Anethum graveolens L. (dill) of various origins. J. Ess. Oil Res. 3 (4), 269–278.
Essway G. S., Sobbhy H. M., E l-Bhana H., A. 1995. The hypoglycemic effect of volatile oil of some Egyptian plants. Vet. Med. J. Giza 43 (2), 167–172.
Farmakopea Polska 1999 t. V, Wyd. PTFarm, Warszawa.
Hornok L. 1982. Influence of nutrition on the yield and content of active compounds in some essential oil plants. In Abstracts. Int. Soc. Hort. Sci. 2, 1825.
Hornok L. 1988. Effect of environmental factors on the production of some essentil oil plants. Flavous and fragrances: a world perspective. Elsev. Develop. Food Sci. 18, 129–140.
Huopalathi R. 1984. Effect of latitude on the composition and content of aroma compounds in dill, Anethum graveolens L. Lebensmittel – Wissenschaft Tech. 17(1), 16–19.
Krüger H., Hammer K. 1996. A new chemotype of Anethum graveolens L. J. Ess. Oil Res., 8, 2, 205–206.
Laughin A. 1996. Wszystko o ziołach. Wyd. Astrum, Wrocław, 98–99.
Lis-Balchin M., Hart S. 1997. A preliminary study of the effect of essential oils on skeletal and smooth muscle in vitro. J. Etopharm. 58 (3), 183–187.
Mahran G. H., Kadry H. A., Isaac Z. G., Thabet C. K., Al-Azizi M. M., El-Olemy M., M., 1991. Investigation of diuretic drug plants. I. Phytochemical screening and pharmacological evaluation of Aethum graveolens L., Apium graveolens L., Daucus carota L. and Eruca sativa Mill. Phytot. Res. 5 (4), 169–172.
Mahran G. H., Kadry H. A., Thabet C. K., El-Olemy M. M., Schiff P. JR, Wong L. K., Liv N. 1992. GC/MS analysis of volatile oil of fruits of Anethum graveolens L. Int. J. Pharmac. 30 (2), 139–144.
Mautner U., Küllenberg B. 1994. Kieszonkowa encyklopedia – Przyprawy ziołowe. Wyd. Videograf, Katowice, 93–97.
Nowak A., Pędziński M. 1996. Hodowla kopru ogrodowego jako surowca do produkcji esencji przyprawowych. Mat. VI Ogólnopol. Zjazdu Hod. Roślin Ogrod. nt. „Hodowla roślin o podwyższonej jakości”: 181–183.
Orłowski M., Kołota E. 1993. Koper ogrodowy. [w]: Orłowski M. (red.), Uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin, 233–234.
Ożarowski A., Jaroniewski W. 1989. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Inst. Wyd. Związ. Zaw., Warszawa, 202.
Polska Norma. Materiał siewny. Metody badania nasion. PN-R-65950:1994.
Randhava G. S., Avtar S., Mahey R. K. 1987. Optimising agronomic requirements for seed yield and quality of dill (Anethum graveolens L.) oil. Acta Hort. 208, 61–68.
Strzelecka H., Kamińska J., Kowalski J., Malinowski J., Walewska E. 1987. Chemiczne metody badań roślinnych surowców leczniczych. Wyd. PZWL, Warszawa, 172.
Volak J., Stodola J. 1992. Roliny lecznicze. BGW, Warszawa, 72.
Wąsowicz E., Kamińska E., Zawirska-Wojtasiak R., Jeleń H., Pędziński M. 1996. Chromatograficzna i sensoryczna charakterystyka różnych odmian nasion kopru ogrodowego. Mat. VI Ogólnopol. Zjazdu Hod. Roślin Ogrod. nt. „Hodowla roślin o podwyższonej jakości”. 174–179.
Węglarz Z. 1994. Koper ogrodowy [w]: Skąpski H. (red.). Uprawa warzyw w polu. SGGW, Warszawa, 237–239.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.