Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 17 Nr 1 (2007)

Articles

Produkcja wybranych gatunków warzyw gruntowych w Polsce w latach 1996–2005

  • Arkadiusz Chudzik
Przesłane: maja 18, 2020
Opublikowane: 2007-06-18

Abstrakt

Badano zmiany produkcji warzyw gruntowych w Polsce w latach 1996–2005. Analizowano dynamikę zmian powierzchni uprawy i zbiorów warzyw. W ocenie tendencji zachodzących zmian wyznaczano linię trendu. Określono również średnie roczne zmiany powierzchni uprawy i zbiorów warzyw. Najczęściej uprawianym warzywem polowym była kapusta. Zaobserwowano znaczne różnice w powierzchni uprawy warzyw w Polsce w poszczególnych latach. Największe wahania wystąpiły w powierzchni uprawy kapusty i ogórków. Również u tych gatunków warzyw obserwowano wahania poziomu uzyskiwanych zbiorów. Analizy wykazały również, iż zarówno powierzchnia uprawy, jak i zbiory warzyw gruntowych w Polsce ulegają stopniowemu zmniejszeniu. Jedynie zbiory marchwi i cebuli wykazywały tendencję wzrostową.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.