Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 15 Nr 1 (2005)

Articles

Porównanie składu chemicznego owoców wybranych odmian maliny Rubus idaeus L.

  • Justyna Wieniarska
  • Elżbieta Szember
  • Ewa Żmuda
  • Danuta Murawska
Przesłane: maja 18, 2020
Opublikowane: 2005-05-18

Abstrakt

Przeprowadzono badania porównawcze składu chemicznego owoców wybranych odmian i klonów maliny. Wykazano istotne różnice między niektórymi odmianami w zawartości metabolitów pierwotnych, tj. cukrów, kwasów organicznych, kwasu askorbinowego oraz metabolitów wtórnych – antocyjanów. Poziom cukrów wahał się w zależności od odmiany od 3,85 ('Chilcotin') do 5,94% ('Beskid'). Najniższe stężenie kwasów (1,0%) odnotowano w przypadku odmiany 'Chilcotin', zaś najwyższe u odmiany 'Pojedynek' (1,99%). Odmiany o stosunkowo wysokiej koncentracji kwasu askorbinowego, powyżej 30 mg% to 'Chilcotin', 'Beskid', 'Newburg' oraz klon 86141. Natomiast najbogatsze w antocyjany były owoce odmian: 'Alangoin', 'Pojedynek', 'Elida' i 'Rakieta', u których stżeenie wynosiło powyżej 100 mg na 100 g ś.m. owoców i było około dwukrotnie wyższe niż w owocach odmian ubogich w te związki (np. klon 85281).

Bibliografia

Burrows C., Moore P.P., 2002. Genotype x environment effects on raspberry fruit quality. Acta Hort. 585(2): 467–478.
Connor A.M, Luby J.J., Tong C.B.S., Fin CH.E., Hancock J.F., 2002. Genotypic and environmental variation in antioxidant activity, total phenolic content, and anthocyanin content among blueberry cultivars. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 127(1): 89–97.
Danek J., Markowski J., 2003. Skład chemiczny owoców wybranych genotypów maliny jako element hodowli jakociowej. Folia Hort.(Suplement 2): 397–399.
Deighton N., Stewart D., Davies H.V., Mullen W., Crozier A., Gardner P.T., Duthie G.G., 2002. Soft fruits as sources of dietary antioxidants. Acta Hort. 585: 459–465.
Ehlenfeld M.K., Prior R.L. 2001. Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) and phenolic and anthocyanin concentrations in fruit and leaf tissues of highbush blueberry. J. Agric. Food Chem. 49(5): 2222–2227.
Kalt W., Forney Ch.F., Martin A., Prior R.L. 1999. Antioxidant capacity, vitamin C, phenolics and anthocyanins after fresh storage of small fruits. J. Agric. Food Chem. 47: 4638–4644.
Latrasse A., Dupuy P. 1973. Composition of red raspberry grown in different climatic areas in France. Jugoslav Pomology. 25–26: 107–116.
Lipecki J., Janisz A., Szember E., Sienkiewicz P., 2001. Skład chemiczny owoców kilkudziesiciu odmian liw. Zesz. Nauk. Inst. Sad. Kwiac. Skierniewice. 9: 243–250.
Lister C.E., Sutton K.H., 2000. The phenolic content and antioxidant activity of New Zealand grown berry fruit. Polyphenols Communications. 2000: 291–292.
McGhie T.K., Hall H.K., Ainge, Mowar A.D., 2002. Breeding Rubus Cultivars for high anthocyanin content and high antioxidant capacity. Acta Hort. 585: 495–500.
Pluta S., Markowski J., 2001. Wartość produkcyjna wybranych odmian i klonów hodowlanych porzeczki czarnej oraz skład chemiczny owoców. Zesz. Nauk. Inst. Sad. Kwiac. Skierniewice 9: 229–236.
Żmuda E., Wieniarska J., Szember E., 2004. Badania porównawcze składu chemicznego owoców wybranych odmian truskawki (Fragaria x ananassa Duch.). Folia Univ. Agric. Stetin, Agricultura 240(96): 225–230.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.