Celem badań była ocena cech jakościowych oraz wartości biologicznej owoców dyni piżmowej roślin odmiany ‘Buttermut’ poddanych zabiegowi cięcia ogławiającego. Badano trzy pierwsze owoce wyrosłe na roślinie. Po zbiorze owoce wysuszono, a następnie zmielono. Analizy chemiczne obejmowały oznaczenie suchej masy oraz zawartości: cukrów ogółem, kwasu L-askorbinowego, chlorofilu a, b i ogółem, karotenoidów ogółem, polifenoli ogółem oraz określenie aktywności przeciwutleniającej. Nie stwierdzono istotnego wpływu badanych czynników na cechy biometryczne owoców dyni piżmowej. Wykazano, iż owoce dyni piżmowej zebrane z roślin poddanych zabiegowi cięcia zawierały więcej chlorofilu a. W przypadku niestosowania cięcia roślin w owocach oznaczono istotnie większą suchą masę. Owoce wyrastające na roślinach jako pierwsze i drugie zawierały istotnie więcej kwasu L-askorbinowego i cukrów ogółem. Pierwsze oraz trzecie w kolejności wyrastania na roślinie owoce dyni piżmowej zawierały więcej karotenoidów i polifenoli ogółem oraz charakteryzowały się silniejszą aktywnością antyoksydacyjną. Największą wartością biologiczną charakteryzowały się owoce wyrastające jako pierwsze na roślinach, zwłaszcza ciętych.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.