Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 15 Nr 1 (2005)

Articles

Wpływ fazy dojrzałości zbiorczej na jakość plonu cebuli szalotki (Allium cepa L. var. ascalonicum Backer)

  • Maria Tendaj
  • Monika Piusińska-Siedlecka
Przesłane: maja 20, 2020
Opublikowane: 2005-05-20

Abstrakt

Badania dotyczyły oceny plonowania szalotki lokalnej populacji z rejonu Lubelszczyzny, w zależności od zbioru w różnej fazie dojrzałości. Zbiór szalotki następował w trzech fazach dojrzałości; przedwczesnej (pierwszy termin), gdy rośliny uformowały cebule, lecz jeszcze nie załamywały szczypioru, pełnej (drugi termin), gdy ponad 60% roślin załamało szczypior, lecz nie był on jeszcze zaschnięty oraz w fazie opóźnionej dojrzałości (trzeci termin), gdy rośliny wykazywały oznaki przejrzewania – całkowicie zaschnięty szczypior, cebule dobrze okryte suchą łuską. Jakość plonu oceniono na podstawie udziału cebul o różnej wielkości oraz zawartości w łuskach mięsistych suchej masy i cukrów (redukujących i ogółem). Z przeprowadzonych badań wynika, że opóźnienie zbioru wpływa na zwiększenie plonu oraz udziału w nim cebul o dużej średnicy (powyżej 25 mm). Cebule ze zbioru w drugim i trzecim terminie zawierały więcej suchej masy (średnio 20%) i cukrów ogółem (średnio 11,48–11,78%) w porównaniu do cebul z pierwszego terminu. Ze względu na wielkość i jakość plonu cebul, optymalnym terminem zbioru była faza, gdy rośliny załamywały szczypior, lecz był on jeszcze w dużej części zielony (drugi termin).

Bibliografia

Brewster J.L., 1994. Onions and other vegetable Alliums. CAB Int., Wallingford, UK.
Cohat E., Chauvin J.E., LeNard M., 2001. Shallot (Allium cepa var. aggregatum) production and breeding in France. Acta Hort., 555: 221–225.
Grzegorzewska M., 1998. Wpływ stadium dojrzałości w czasie zbioru na jakość i trwałość przechowalniczą cebuli. Biul. Warzywn. XLVIII: 101–112.
Horbowicz M., Grzegorzewska M., 1995. Wpływ warunków schładzania i przechowywania na zawartość weglowodanów i suchej masy w cebuli. Biul. Warzywn. XLIII: 45–58.
Kępka A., Sypień M., Smolińska-Stępień M., 1971. Wpływ terminu zbioru i terminu obcinania szczypioru na plon i przechowywanie cebuli Wolskiej. Biul. Warzywn., XII: 377–399.
Kotlińska T., 1995. Zróżnicowanie cech użytkowych populacji szalotki (A. cepa var. aggregatum). Mater. V Ogólnopol. Zjazdu Hod. Rośl. Ogrod., 24–25 luty 1995, Skierniewice: 148–155.
Krawiec M., Tendaj M., 2001. Wpływ fazy dojrzałości oraz pozbiorczego dosuszania na plon cebuli dymki. Folia Hortic. 13/1A: 321–324.
Permadi A.H., 1993. Growing shallot from true seed – research results and problems. Onion News. Tropics, 5: 35–38.
Piusińska-Siedlecka M., Tendaj M., 2000. The evaluation of cultivation methods for shallot (Allium cepa var. ascalonicum Backer). Allium Improv. Newslet., 10: 43–45.
Rutherford P.P., White R., 1982. The carbohydrate composition of onions during long term cold storage. J. Hort. Sci., 57, 3: 349–356.
Vimala P., Yeong N.H., 1994. Nutrient content and removal by shallots grown on peat in Malaysia. Acta Hort., 358: 415–418.
Wall M.M., Corgan J.N., 1994. Postharvest losses from delayed harvest and during common storage of short-day onions. HortSci., 29: 802–804.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.