Abstrakt
Badania dotyczyły oceny wzrostu i plonowania szalotki w zależności od metody uprawy. Szalotkę kilku odmian – ‘Ambition F1’, Bonilla F1’, ‘Matador F1’ i ‘Toto’ – uprawiano z siewu nasion wprost do gleby, z rozsady i cebul. U każdej z badanych odmian uprawa z sadzenia cebul przyczyniła się do tworzenia większej liczby liści i odrostów u jednej rośliny oraz cebul w gnieździe. To wpłynęło na uzyskanie największego plonu cebul po ich dosuszeniu (średnio 210,7 kg · 100 m2). Najmniejszy plon uzyskano u szalotki uprawianej z siewu nasion bezpośrednio do gleby (średnio 123,4 kg · 100 m2). Uprawa szalotki z rozsady najbardziej sprzyjała formowaniu bardzo dużych cebul, gdyż 64,6% cebul miało średnicę powyżej 50 mm. Wśród badanych odmian mieszaniec ‘Ambition F1’ okazał się najlepszy. U tej odmiany, niezależnie od metody uprawy, rośliny tworzyły największe cebule.
Bibliografia
Brewster J.L., 1994. Onions and other vegetable Alliums. CAB Int., Wallingford, UK.
Cohat .E., Chauvin J.E., Le Nard M., 2001. Shallot (Allium cepa var. aggregatum) production and breeding in France. Acta Hort. 555, 221–225.
Fritsch R.M., Friesen N., 2002. Evolution, domestication and taxonomy, w: Rabinowitch H.D. and L. Currah. (eds) Allium crop science: recent advances. CABI Pub. Wallingford Oxon, UK, 5–57.
Getahun D., Zelleke A., Derso E., Kiflu E., 2003. Storability of shallot cultivars (Allium cepa L. var. ascalonicum Baker) at Debre Zeit, Ethiopia. Acta Hort. 604, 639–645.
Gruszecki R., Tendaj M., 2001. Effect of cultivation method on the earliness and structure of onion yield. Veg. Crops Res. Bull. 54 (2), 45–48.
Kotlińska T., 1995. Zróżnicowanie cech użytkowych populacji szalotki (A. cepa var. aggregatum), w: Mat. V Ogólnopol. Zjazdu Hod. Rośl. Ogrod., 24–25 lutego 1995, Skierniewice, 148–155.
Krontal Y., Kamentsky R., Rabinowitch H.D., 1998. Lateral development and florogenesis of a tropical shallot a comparison with bulb onion. Int. J. Plant Sci. 159, 1, 57–64.
Permadi A.H., 1993. Growing shallot from true seed – research results and problems. Onion Newslett. Tropics. 5, 35–38.
Permadi A.H., 1994. Allium production and research status in Indonesia. Acta Hort. 358, 87–93.
Pham T.M.P., Isshiki S., Tashiro Y., 2006. Comparative study on shallot (Allium cepa L. Aggregatum Group) from Vietnam and the surrounding countries. J. Japan. Soc. Hort. Sci. 75 (4), 306–311.
Piusińska-Siedlecka M., Tendaj M., 2000. The evaluation of cultivation methods for shallot (Allium cepa var ascalonicum Backer). Allium Improv. Newslett. 10, 43–45.
Ruaysoongnem S., 1994. Management factors affecting keeping quality of shallot in Sisaket, Northeastern Thailand. Acta Hort. 358, 375–382.
Shallots. Production Guides, 2003, w: Comercial Vegetable, Oregon State University, 1–5.
Tendaj M., 2005. Shallot production and research in Poland. Veg. Crops Res. Bull., 62, 55–60.
Tendaj M., Mysiak B., 2008. Plon i jakość cebul szalotki uprawianej z siewu i rozsady. Now. Warz. 47, 25–31.
Tendaj M., Piusińska-Siedlecka M. 1999. Ocena kilku populacji szalotki (Allium cepa L. var. Aggregatum Group) uprawianej w warunkach Lubelszczyzny. Zesz. Prob.. Postęp. Nauk Rol. 466, 101–108.
Tendaj M., Piusińska-Siedlecka M. 2005.Wplyw fazy dojrzałości zbiorczej na jakość plonu cebul szalotki (Allium cepa L. var. ascalonicum Backer). Annales UMCS, sec. EEE, Horticultura 15, 65–72.
Thuansri Y. 2010. Empowerment and capacity building of shallot farmers in Thailand. 4th Asian Rural Soc. Assoc. (ARSA) Int. Conf., September 2010, 339–345.
Downloads
Download data is not yet available.