Celem badań było określenie zmian w zawartości antocyjanów w skórce owoców oberżyny podczas ich dojrzewania oraz w wyniku przechowywania po zbiorze, w relacji do zmian barwy skórki. Owoce odmian ‘Impulse’ F1 i ‘Epic’ F1 zbierano w czterech stadiach dojrzałości i przechowywano w chłodni, w perforowanych woreczkach z folii HDPE, w temperaturze 12°C i wilgotności względnej 95%. W czasie dojrzewania owoców, jak również w czasie przechowywania, ogólna zawartość antocyjanów zmniejszała się. Zmianom tym towarzyszyły zmiany parametrów barwy mierzonej w systemie CIE L*a*b*. Wartość L* zwiększała się w czasie dojrzewania i przechowywania, natomiast wartości a* i b* zwiększały się w czasie dojrzewania i zmniejszały się podczas przechowywania. Analiza regresji wykazała, że parametry barwy są istotnie skorelowane z zawartością antocyjanów.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.