Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 16 No. 1 (2006)

Articles

The Influence of Maturity Stage and Storage on Anthocyans Content and Skin Colour Parameters in Eggplant Fruits (Solanum melongena L.)

Submitted: July 7, 2020
Published: 2006-12-31

Abstract

Celem badań było określenie zmian w zawartości antocyjanów w skórce owoców oberżyny podczas ich dojrzewania oraz w wyniku przechowywania po zbiorze, w relacji do zmian barwy skórki. Owoce odmian ‘Impulse’ F1 i ‘Epic’ F1 zbierano w czterech stadiach dojrzałości i przechowywano w chłodni, w perforowanych woreczkach z folii HDPE, w temperaturze 12°C i wilgotności względnej 95%. W czasie dojrzewania owoców, jak również w czasie przechowywania, ogólna zawartość antocyjanów zmniejszała się. Zmianom tym towarzyszyły zmiany parametrów barwy mierzonej w systemie CIE L*a*b*. Wartość L* zwiększała się w czasie dojrzewania i przechowywania, natomiast wartości a* i b* zwiększały się w czasie dojrzewania i zmniejszały się podczas przechowywania. Analiza regresji wykazała, że parametry barwy są istotnie skorelowane z zawartością antocyjanów.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)