Badano wpływ kilku sposobów przechowywania dymki dużej (o średnicy 20-25 mm) na wielkość i jakość plonu cebuli. W okresie od października do marca dymkę przechowywano następującymi sposobami: I – w temperaturze 0-1°C przez 24 tygodnie, II – w temperaturze 0-1°C przez pierwszych 15 tygodni i w temperaturze 18-20°C przez kolejnych 9 tygodni, III – w temperaturze 0-1°C przez pierwszych 11 tygodni i w temperaturze 18-20°C przez kolejnych 13 tygodni, IV – w temperaturze 18-20°C przez 24 tygodnie. Spośród badanych odmian, 'Centurion F1' i 'Jetset F1' odznaczały się dużą odpornością na pośpiechowatość i rozszczepianie się cebul. W przypadku 'Rawskiej', 'Wenty' i 'Karmen' przechowywanie dymki w temperaturze 0-1°C przez 24 tygodnie było przyczyną istotnie największego udziału roślin z pędami kwiatostanowymi (odpowiednio 45,6%, 67,7% i 72,1%), najmniejszego plonu ogólnego cebuli oraz najmniejszego udziału roślin z rozszczepionymi cebulami. Skrócenie przechowywania dymki w temperaturze 0-1°C, a tym samym wydłużenie składowania w temperaturze 18-20°C, wpłynęło istotnie na spadek liczby roślin z pośpiechami i wzrost liczby roślin z rozszczepionymi cebulami.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.