Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 23 Nr 2 (2013)

Articles

Plon i skład chemiczny zgrubień rzodkiewki (Raphanus sativus L. var. sativus L.) w zależności od żywienia roślin azotem i potasem

Przesłane: maja 17, 2019
Opublikowane: 2013-06-17

Abstrakt

Celem badań było określenie wpływu zróżnicowanego nawożenia azotowego i potasowego na plon i skład chemiczny zgrubień rzodkiewki uprawianej w okresie wiosennym w szklarni nieogrzewanej. Badanymi czynnikami były: dawka azotu (0,3; 0,6 i 0,9 g · dm-3) oraz rodzaj nawozu potasowego (K2SO4 i KCl). Materiałem badawczym były rośliny rzodkiewki dwóch polskich odmian: Carmen i Śnieżka. Wykazano, że masa oraz plon zgrubień rzodkiewki odmiany Carmen zmniejszały się pod wpływem zwiększonej dawki azotu. Plon zgrubień roślin odmiany Śnieżka istotnie zwiększał się wraz ze wzrostem ilości stosowanego azotu. Zwiększona dawka azotu nie miała istotnego wpływu na gromadzenie się azotu azotanowego w zgrubieniach badanych odmian rzodkiewki. Rodzaj zastosowanego nawozu potasowego nie miał istotnego wpływu na omawiane cechy roślin rzodkiewki, z wyjątkiem gromadzenia azotu azotanowego przez rośliny odmiany Carmen. W przypadku tej odmiany korzystniejsze okazało się zastosowanie potasu w postaci siarczanu niż chlorku, z uwagi na mniejszą koncentrację azotanów w zgrubieniach.

Bibliografia

Borowski E., Nurzyński J., Michałojć Z., 2000. Reaction of glasshouse tomato to potassium chloride or sulphate fertilization on various substrates. Annales UMCS, sec. EEE, Horticultura 8, 1–9.

Ceylan O., Mordogan N., Cakici H., Yioldas F., 2002. Effects of different nitrogen levels on the yield and nitrogen accumulation in the rocket. Asian J. Plant Sci. 1 (4), 482–483.

Chen B.M., Wang Z.H., Li S.X., Wang G.X., Song H.X., Wang X.N., 2004. Effects of nitrate supply on plant growth, nitrate accumulation, metabolic concentration and nitrate reductase activity in three leafy vegetables. Plant Sci. 167, 635–643.

Chohura P., Kołota E., 2011. The effect of nitrogen fertilization on radish yield. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 10 (1), 23–30.

Elia A., Gonella M., Magnifico V., Santamaria P., 1997. Diurnal variation of nitrate accumulation in broccoli rabe leaves. Agric. Mediterr. 127 (3), 233–240.

Golcz A., Kujawski P., Zimowska H., 2004. Effect of potassium fertilizer type on the content of nutritive components in the leaves and fruits of hot pepper (Capsicum anuum L.). Rocz. AR w Poznaniu, 356, Ogrodnictwo 37, 75–80.

Hanafy Ahmed A.H., Khalil M.K., Farrag Amal M., 2000. Nitrate accumulation, growth, yield and chemical composition of rocket (Eruca vesicaria subsp. sativa) plants as affected by NPK fertilization, kinetin and salicylic acid. The International Conference for Environmental Hazards Mitigation (ICEHM), Cairo University, Egypt, 495–508.

Kafel S., 1984. Czy N-nitrozozwiązki występujące w żywności są rakotwórcze dla ludzi? śyw.

Człow. Metab. 11 (4), 305–311.

Kopcewicz J., Lewak S., 2002. Fizjologia roślin. Wydaw. Nauk. PWN, Warszawa.

Kozik E., Gleń B., 1995. Wpływ poziomu i formy azotu na zawartość azotanów w sałacie (Lactuca sativa L.). Mat. Konf. „Nauka praktyce ogrodniczej”, Lublin, 699–702.

Krężel J., Kołota E., 2010. The effect of nitrogen fertilization on yielding and biological value of spinach grown for autumn harvest. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9 (3), 183–190.

Mendoza Cortez J.W., Cecilio Filho A.B., Coutinho E.L., Alves A., 2010. Cattle manure and N-urea in radish crop (Raphanus sativus). Cienc. Investig. Agrar. 37 (1), 45–53.

Michałojć Z., 2000. Wpływ nawożenia azotem i potasem oraz terminu uprawy na plonowanie i skład chemiczny sałaty, rzodkiewki oraz szpinaku. Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 238.

Nowacki E., 1980. Gospodarka azotowa roślin uprawnych. PWRiL, Warszawa.

Nurzyńska-Wierdak R., 2006. Plon oraz skład chemiczny liści rokietty i kalarepy w zależności od nawożenia azotowo-potasowego. Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 307.

Nurzyński J., 2008. Nawożenie roślin ogrodniczych. Wydaw. AR w Lublinie.

Rana K.S., Rana D.S., Kumar P., 2001. Growth and yield of taramira (Eruca satina) as affected by nitrogen and sulphur under dryland conditions. Indian J. Agron. 46 (1), 168–170.

Rożek S., 2000. Czynniki wpływające na akumulację azotanów w plonie warzyw. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, ser. Sesja Naukowa 71, 19–31.

Sady W., Rożek S., Myczkowski J., 1995. Effect of different forms of nitrogen on the quality of lettuce field. Acta Hortic. 401, 409–416.

Smoczyński S.S., Skibniewska K.A., 1996. Azotany i azotyny jako higieniczny problem jakości żywności. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 440, 361–365.

Smoleń S., Sady W., 2009. The effect of foliar nutrition with urea, molybdenum, sucrose and benzyladenine on quantity and quality of radish yield. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 8 (2), 45–55.

Wu J.T., Wang Y.P., 1995. Effects of some environmental factors on nitrate content in Chinese cabbage (Brassica chinensis L.). Chin. Agric. Chem. Soc. J. 33 (2), 125–133.

Zhong N.W., Song Z.Y., Yong L.X., 1997. The effect of different K sources on yield and quality of some vegetable crops. Acta Agric. Zhejiangesis 9 (3), 143–148.

Downloads

Download data is not yet available.