Abstrakt
W doświadczeniu przeprowadzonym w latach 2005–2007 badano wpływ sposobu nawożenia azotem buraka ćwikłowego na zawartość azotanów i azotu amonowego w liściach i korzeniach roślin będących w różnych fazach wzrostu. Zastosowano następujące sposoby nawożenia azotem: 90 kg ∙ ha-1 N przedsiewnie rzutowo; 67,5 kg ∙ ha-1 N przedsiewnie rzutowo + 22,5 kg ∙ ha-1 N pogłównie rzutowo; 67,5 kg ∙ ha-1 N przedsiewnie rzutowo + dokarmianie dolistne; 67,5 kg ∙ ha-1 N zlokalizowanie; 67,5 kg∙ ha-1 N zlokalizowanie + 22,5 kg ∙ ha-1 N pogłównie rzutowo; 67,5 kg ∙ ha-1 N zlokalizowanie + dokarmianie dolistne. Nawożenie doglebowe było przeprowadzone siarczanem amonu, a dokarmianie dolistne mocznikiem oraz Supervitem R. W badaniach wykazano spadek zawartości NO3- w roślinach dokarmianych dolistnie, a wzrost po zastosowaniu pogłównego doglebowego nawożenia azotem. Nie stwierdzono wpływu nawożenia metodą depozytu amonowego na zawartość NO3- w roślinach. Z wiekiem roślin zawartość NH4+ w liściach i korzeniach oraz NO3- w liściach zmniejszała się. Zawartość NO3- w korzeniach początkowo obniżała się, natomiast pod koniec wegetacji wzrastała.
Bibliografia
- Biesiada A., 2005. Wpływ dokarmiania dolistnego mocznikiem i siarczanem amonu na zawartość azotanów w sałacie. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo 86, 515, 47–52.
- Gabryś H., 2002. Gospodarka azotowa. [W:] J. Kopcewicz i S. Lewak (red.). Fizjologia roślin. PWN Warszawa, 246–257.
- Grzebelus D., 1995. Changes in nitrate content of red beet with growing time. Folia Hort. Ann. 7/2, 35–41.
- Korolev A.V., Tomos A.Q.D., Bowtell R. Farrar J.F., 2000. Spatial and temporal distribution of solutes in the developing carrot taproot measured at single – cell resolution. J. Exp. Bot. 51(344), 567–577.
- Kowalska I., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy azotu nawozowego, dokarmiania dolistnego i miejsca uprawy na plonowanie i jakość sałaty. Acta Agroph. 7, 619–631.
- Millard P., 1988. The accumulation and storage of nitrogen by herbaceous plants. Plant, Cell Environ. 11, 1–8.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U. z 2003 r., nr 37, poz. 326).
- Rożek S., Sady W., Kasprzyk A., 2000a. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 159–162.
- Rożek S., Wojciechowska R., Sady W., 2000b. Wpływ stanu fizjologicznego liści na zawartość azotanów w korzeniach marchwi. Zesz. Nauk. AR Krakowie, 364, Sesja Nauk. 71, 163–166.
- Smoleń S., Wojciechowska R., Sady W., Szura A., 2006. Wpływ formy nawozu azotowego i dokarmiania dolistnego na plon i gospodarkę azotową korzeni spichrzowych marchwi (Daucus carota L.). Acta Agroph. 7, 721–732.
- Sommer K., 2001. Grundlagen des „CULTAN”-Verfahrens. W: Landbauforschung Völkenrode, Anbauverfahren mit N-Injektion (CULTAN) Ergebnisse, Perspektiven. Sonderheft 245, 1–22.
- Wierzbicka B., Majkowska J., 2003. Wpływ nawożenia dolistnego na zawartość wybranych składników w korzeniach spichrzowych buraka ćwikłowego. Acta Agroph. 85, 169–176.
- Wojciechowska R., 2004 Wybrane aspekty metabolizmu azotanów w warzywach ze szczególnym uwzględnieniem sałaty masłowej ‘Sprinter F1’. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, Ser. Rozprawy 297.
- Wyszkowski M., 2005. Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od fazy wegetacji i nawożenia mineralnego. [W:] Zanieczyszczenia środowiska azotem. Monografie WM w Olecku, 153–161.
Downloads
Download data is not yet available.
-
HALINA LIPIŃSKA,
RAFAŁ KORNAS,
IZABELLA JACKOWSKA,
WOJCIECH LIPIŃSKI,
ANDRZEJ BOCHNIAK,
MAŁGORZATA GOLIASZ,
Wpływ wybranych czynników środowiskowych i produkcyjnych na straty azotu mineralnego z gleb gruntów ornych Lubelszczyzny
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 4 (2016)
-
LESŁAW ZIMNY,
JACEK RAJEWSKI,
PIOTR REGIEC,
Wpływ uprawy konserwującej na wartość technologiczną korzeni buraka cukrowego
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 2 (2010)
-
Wacław Jarecki,
Dorota Bobrecka-Jamro,
Reakcja rzepaku ozimego na dolistne dokarmianie
,
Agronomy Science: Tom 63 Nr 2 (2008)
-
MAREK NIEWĘGŁOWSKI,
MARIA SZCZYGIELSKA,
KRZYSZTOF KAPELA,
ANNA SIKORSKA,
EWA KRASNODĘBSKA,
KRYSTYNA ZARZECKA,
MAREK GUGAŁA,
Ekonomiczna ocena stosowania nawożenia azotem i biostymulatorów wzrostu w produkcji kukurydzy uprawianej na ziarno
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 4 (2020)
-
HANNA KLIKOCKA,
MAGDALENA CYBULSKA,
Wpływ nawożenia azotem i siarką na plon ziarna i cechy jakościowe pszenicy jarej
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 3 (2020)
-
Grzegorz Mikiciuk,
Małgorzata Mikiciuk,
Reakcja fizjologiczna truskawki (Fragaria ananassa Duch.) odmiany Senga Sengana na dolistne dokarmianie potasowo-krzemowe
,
Agronomy Science: Tom 63 Nr 2 (2008)
-
KINGA TREDER,
MARIA WANIC,
MAGDALENA JASTRZĘBSKA,
Wpływ oddziaływań pomiędzy pszenicą jarą a jęczmieniem jarym na akumulację w roślinach azotu, fosforu i potasu
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 4 (2009)
-
LESZEK RACHOŃ,
GRZEGORZ SZUMIŁO,
MAŁGORZATA CZUBACKA,
Occurrence of arbuscular mycorrhizal fungi and nodules in the roots of twelve legume species in South-Western Saudi Arabia
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 1 (2012)
-
BEATA KRÓL,
Wpływ nawożenia azotem na plon nasion oraz zawartość i jakość tłuszczu wybranych odmian nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.)
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 3 (2017)
-
ANNA PODLEŚNA,
Wpływ doglebowego i dolistnego stosowania siarki na plon i skład mineralny roślin rzepaku ozimego
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 1 (2009)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.