Abstrakt
The objective of the study was to determine the yields and forage value of permanent grasslands – meadow and pasture – and of grass leys– used either as hay or for grazing. Fivecomponent mixtures with meadow fescue (40%), perennial ryegrass (30%), timothy, cocksfoot, kentucky bluegrass (10% each) that differed for the purpose of their component varieties – either for hay or for grazing were sown in 1998 as ley. In their full production years (1999–2002) they were compared for yield and crop quality with permanent grasslands – a meadow and a pasture. Four harvests of the sward were made each year. The pasture mixture and the permanent pasture were grazed by dairy cattle. An area destined for grazing was 450 m2. The yield was measured based on test cuts into an area of 22.5 m2. Sward density, dry matter yield and nutritional value of the forage as well as utilization of the pasture by dairy cows were determined in the study. Weather conditions in the study period were characterized by highly variable rainfall and air temperature. Sward density was found to vary with kind of grassland, permanent pasture was characterized by higher density than the pasture ley. The yield and crop quality of the hay mixture was comparable to the output of the permanent grassland, whereas the permanent grassland gave better yields then the pasture mixture ley. Likewise, the indigestion of the forage by dairy cows from the permanent grassland was better. Permanent grasslands, especially the pasture, were assessed to be more reliable sources of forage, especially during variable weather conditions, than more vulnerable leys.
Downloads
Download data is not yet available.
-
WACŁAW TADEUSZ KRAJEWSKI,
WŁADYSŁAW SZEMPLIŃSKI,
STANISŁAW BIELSKI,
Plonowanie nagoziarnistych i oplewionych odmian jęczmienia jarego nawożonego azotem
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 1 (2013)
-
Teresa Wyłupek,
Wartość gospodarcza zbiorowisk roślinnych w dolinie Huczwy
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
Marianna Warda,
Ewa Stamirowska,
Ewa Stamirowska,
Joanna Greniuk,
Helena Ćwintal,
Znaczenie wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) w zadarnieniu powierzchni pastwiska na glebie torfowo-murszowej
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
ŠTEFAN TÓTH,
WOJCIECH RYSAK,
BARBARA SYMANOWICZ,
BOŽENA ŠOLTYSOVÁ,
JAROSLAV KARAHUTA,
Wpływ Humacu Agro na plon, zawartość cukru w burakach cukrowych i właściwości gleby w warunkach zrównoważonego systemu rozwoju rolnictwa
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 1 (2016)
-
Ryszard Baryła,
Mariusz Kulik,
Zawartość azotu i podstawowych składników mineralnych w runi pastwiskowej w różnych latach jej użytkowania
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
Robert Waraczewski,
Bartosz G. Sołowiej,
Czy banany mogą „wyginąć”? Epidemia choroby panamskiej. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
Tomáš Lošák,
Barbara Wiśniowska-Kielian,
Fertilization of garlic (Allium sativum L.) with nitrogen and sulphur
,
Agronomy Science: Tom 61 (2006)
-
Aleksandra Głowacka,
Ewelina Flis-Olszewska,
Bioróżnorodność zbiorowiska chwastów w kukurydzy, łubinie wąskolistnym i owsie w zależności od systemu uprawy i regulacji zachwaszczenia
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
Agnieszka Godlewska,
Grażyna Anna Ciepiela,
Marcin Becher,
Dawid Jaremko,
Adam Matyszczak,
The influence of biostimulants used in the cultivation of Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) on nitrogen uptake and the efficiency of nitrogen fertilization
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
CZESŁAW SZEWCZUK,
DANUTA SUGIER,
STANISŁAW BARAN,
ELŻBIETA JOLANTA BIELIŃSKA,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
Wpływ preparatów użyźniających i zróżnicowanych dawek nawozów na wybrane właściwości chemiczne gleb oraz plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 2 (2016)
<< < 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.