Abstrakt
Głównym celem badań była ocena populacji Stevia rebaudiana pod względem zdolności do mikrorozmnażania z eksplantatów węzłowych. Pierwotnymi eksplantatami były wierzchołki pędów pobrane z roślin rosnących w szklarni. Eksplantaty węzłowe wycięto ze sterylnych roślin wytworzonych in vitro. Wyłożono je na pożywkę MS uzupełnioną różnymi stężeniami BAP (0,5–4 mg.dm-3). Po trzech tygodniach przełożono eksplantaty na świeże pożywki z tymi samymi stężeniami BAP i GA3 w stężeniu 0,1 mg,dm-3. W czasie trzech następnych tygodni wszystkie eksplantaty zregenerowały pędy. Maksymalne formowanie pędów (średnio 11,36 z eksplantatu) stwierdzono na pożywce zawierającej 1,0 mg.dm-3 BAP i 0,1 mg.dm-3 GA3. Wszystkie kombinacje BAP i GA3 wytwarzały dużo kalusa. Rozwinęło się go najwięcej na pożywce MS zawierającej BAP w stężeniu 1,0 mg.dm-3. Pędy ukorzeniano w pożywce MS uzupełnianej różnymi stężeniami IBA (0,25–2 mg.dm-3). W czasie 5 tygodni wszystkie pędy wytworzyły korzenie. Najwięcej korzeni (10,04) otrzymano przy 1,0 mg.dm-3 IBA. 40 roślin wysadzono do doniczek wypełnionych sterylną mieszanką glebową i poddano procesowi hartowania. Proces aklimatyzacji przeżyło 92,5% roślin.
Bibliografia
- Ahmed M.B., Salahin M., Karim R., Razvy M. A., Hannan M. M., Sultana R., Hossain M., Islam R., 2007. An efficient method for in vitro clonal propagation of a newly introduced plant Stevia rebaudiana Bertoni) in Bangladesh. Am-Euras. J. Sci. Res. 2(2), 121–125.
- Anbazhagan M., Kalpana M., Rajendran R., Natarajan V., Dhanavel D., 2010. In vitro production of Stevia rebaudiana Bertoni. Emir. J. Food Agric. 22(3), 216–222.
- Bach A., Pawłowska B., 2009. Procesy rozwojowe w kulturze in vitro i typy kultury. W: S. Malepszy (red.), Biotechnologia roślin. PWN, Warszawa, 21–40.
- Benford D.J., DiNovi M., Schlatter J., 2006. Safety evaluation of certain food additives: Stevio glicosides.. WHO Food Addit. Ser. 5, 117–144.
- Brandle J.E., Starratt A.N., Gijzen M., 1998. Stevia rebaudiana: its agricultural, biological and chemical properties. Can. J. Plant Sci. 78, 527–536.
- Cardello H.M.A.B., Dasilva M.A.P.A., Damasio M.H., 1999. Measurement of the relative sweetness of Stevia extract. Aspartame and Cyclamate/Saccharin compared to Sucrose at different concentrations. Plant Foods Hum. Nutr. 54, 119–130.
- Carneiro J.W.P., Muniz A.S., Guedes T.A., 1997. Greenhouse bedding plant production of Stevia rebaudiana (Bert) bertoni. Can. J. Plant Sci. 77, 473–474.
- Das A., Gantait S., Mandal N., 2011. Micropropagation of an elite medicinal plant: Stevia rebaudiana Bert. Int. J. Agric. Res. 6(1), 40–48.
- Debnath M., 2008. Clonal propagation and antimicrobial activity of an endemic medicinal plant Stevia rebaudiana. J. Med. Plant. Res. 2, 045–051.
- Felippe G.M., Lucas N.M.C., Behar L., Oliveira M.A.C., 1971. Observacoes a respeito de germinaco de Stevia rebaudiana Bert. Hoehnea 1, 81–93.
- Genus J.M.C., 2003. Molecules of interest, Stevioside. Phytochemistry 64, 913–921.
- Huxtable R.J,. 2002. Pharmacology and toxicology of stevioside, rebaudioside A, and steviol. In: A.D. Kinghorn (ed.). Stevia. The genus Stevia. Med. Aromat. Plants Ind. Profiles 19, 161–177.
- Jagatheeswari D., Ranganathan P., 2012. Studies on micropropagation of Stevia rebaudiana Bert. Int. J. Pharm.. Biol. Archiv. 3(2), 315–320.
- Kennelly E.J., 2002. Sweet and non-sweet consituents of Stevia rebaudiana. Bertoni. In: A.D. Kinghorn (ed.), Stevia. The genus Stevia. Med. Aromat. Plants. Ind. Profiles 19, 68–85.
- Laribi B., Rouatbi N., Kouki K., Bettaieb T., 2012. In vitro propagation of (Stevia rebaudiana Bert.). A non caloric sweetener and antidiabetic medicinal plant. Int. J. Med. Arom. Plants 2 (2), 333–339.
- Larkin P.J., Scowcroft W.R., 1981. Somaclonal variation – a novel source of variability from cell cultures for plant improvement. Theor. Appl. Genet. 60, 197–214.
- Lemus-Mondaca R., Vega-Galez A., Zura-Bravo L., Ah-Hen K., 2012. Stevia rebaudiana Bertoni, source of a high-potency natural sweetener: A comprehensive review on the biochemical, nutritional and functional aspects. Food Chem. 132, 1121–1132.
- Liu J., Li S.F.Y., 1995. Separation and determination of stevia sweeteners by capillary electroforesis and high performance liquid chromatography. J. Liq. Chromatogr. 18(9), 1703–1719.
- Matsukubo T., 2006. Socrose substitutes and their role in caries prevention. Int. Dent. J. SCN 56(3), 119–130.
- Megaji N.W., Kumar J.K., Singh V., Kaul V.K., Ahuja P.S., 2005. Introducing Stevia Rebaudiana a natural zero-calorie sweeteners. Curr. Cell Sci. 88(5), 801–804.
- Murashige T., Skoog F., 1962. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures. Physiol. Plant. 15, 473–497.
- Nakamura S., Tamura Y., 1985. Variation in the main glycosides of Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni). Jpn J. Trop. Agric. 29, 109–116).
- Oktaba W., 2000. Metody statystyki matematycznej w doświadczalnictwie. Wyd. 5, Wyd. AR w Lublinie, 15–23, 35–47.
- Rafiq M., Dahot M.U., Mangrio S.M., Naqvi H.A., Qarshi I.A., 2007. In vitro clonal propagation and biochemical analysis of field established Stevia rebaudiana Bertoni. Pak. J. Bot. 39(7), 2467–2474.
- Sakaguchi M., Kan T., 1982. Japanese researches on Stevia rebaudiana (Bert.) and stevioside. Ci Cult. 34, 235–248.
- Savita S.M., Shella K., Sunanda S., Shankar A.G., Ramakrishna P. 2004. Stevia rebaudiana – a functional component for food industry. J. Human Ecol. 15, 261–264.
- Soejarto D.D., 2002. Ethnobotany of Stevia and Stevia rebaudiana. In: A.D. Kinghorn (ed.), Stevia. The genus Stevia. Med. Aromat. Plants Ind. Profiles 19, 40–67.
- Starratt A.N., Kirbyb C.W., Posca R., Brandle J.E., 2002. Rebaudioside F, a diterpene glycoside from Stevia rebaudiana. Phytochemistry 59, 367.
- Thiyagarajan P., Venkatachalam P., 2012. Large scale in vitro propagation of Stevia rebaudiana (bert) for commercial application: Pharmaceutically important and antidiabetic medicinal herb. Indus. Crops Prod. 37, 111–117.
- Verma S., Yadav K., Singh N., 2011. Optimization of the protocols for surface sterilization, regeneration and acclimatization of Stevia rebaudiana Bertoni. Am-Euras. J. Agric. Environ. Sci. 11(2), 221–227.
- Yang Y., Hsing Y., Chang W., 1981. Clonal propagation of Stevia rebaudiana Bertoni through axillary shoot proliferation in vitro. Bot. Bull. Acad. Sin. 22, 57–62.