Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 62 No. 1 (2007)

Articles

Estimation of changesot microelement contents in cereals as influence of calcium and magnesium soil application

  • Jadwiga Błaziak
DOI: https://doi.org/10.24326/as.2007.1.8
Submitted: June 2, 2020
Published: 2007-06-04

Abstract

Badania oparto na doświadczeniu wazonowym w hali wegetacyjnej. Materiałem glebowym był utwór pyłowy wodnego pochodzenia, o odczynie bardzo kwaśnym. Czynnikami doświadczenia były: kontrola (bez nawożenia) oraz CaO, CaO + MgO i MgSO4. 7H2O, zastosowane według 1 kwasowości hydrolitycznej. Roślinami testowymi były jęczmień jary i owies. Zboża zebrane z obiektu kontrolnego wykazywały wysoką zawartość żelaza, manganu i cynku. Wapnowanie i magnezowanie spowodowało znaczne obniżenie zawartości mikroelementów w roślinach, a szczególnie Mn o 25–90% oraz Zn o 15–60% i Fe o 15–40%. Wpływ CaO i CaO + MgO na obniżenie zawartości mikroelementów w zbożach był podobny. W przypadku owsa nastąpił spadek do zawartości niskich. Siarczan magnezu miał znacznie mniejszy wpływ.

Downloads

Download data is not yet available.