Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań zmienności zawartości białka i tłuszczu w okrywach nasion bobu odmiany Hangdown Biały SNF, w trakcie procesu kiełkowania przebiegającego w temperaturze 20ºC ± 1ºC. Pierwsze próbki do analizy pobrano następnego dnia od chwili rozpoczęcia eksperymentu, następne pobierano co 24 h przez 5 kolejnych dni. Badania wykazały zwiększenie zawartości tłuszczu (0,94 g/100 g s.m.–1,35 g/100 g s.m.) wraz ze wzrostem intensywności kiełkowania w okrywach w całym przedziale czasowym i obniżenie zawartości białka w okrywach (4,37 g/100 g s.m. – 3,88 g/100 g s.m.) wraz z pojawianiem się coraz większej liczby kiełków. Badania zakończono po 144 h, gdy większość nasion zakończyła już kiełkowanie. W tym czasie zauważono największy spadek zawartości białka (4,39 g/100 g s.m. – 3,88 g/100 g s.m.).
Bibliografia
- Bewley J.D., 1997. Seed germination and dormancy. Plant Cell. 9, 1055–1066.
- Bewley J.D., Black M., 1982. Physiology and biochemistry of seed in relation to germination. Vol. 1, 2. Springer Verlag, Berlin, Heidelberg – New York.
- Cone W.J., 1982. The Escape From Photocontrol of Seed Germination of Arabidopsis Thaliana. Arabid. Inf. Serv., (19), 35.
- Gładyszewska B., 2007. Metoda badania wybranych mechanicznych właściwości cienkowarstwowych materiałów biologicznych. Rozpr. Nauk. Akademii Rolniczej w Lublinie, 325, 87.
- Gunn C.R., Singh H., Johri B.M., Bhatnagar S.P., Fahn A., Werker E., Berlyn G.P., Pollock B.M., Roos E.E., ed. Kozłowski, 1972. Seed biology. Vol. I. Importance, development, and germination. London.
- Grzesiuk S., Kulka K., 1981. Fizjologia i biochemia nasion. Wyd. PWRiL, Warszawa.
- Harper Ch.R., Jacobson T.A., 2002. Tłuszcze życia. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca. JAMA-PL, 4, 149–156.
- Kopcewicz J., Lewak S., Gabryś H., 2002. Fizjologia roślin. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
- Pieper G., Eggebrecht H., 1952. Das Saatgut, Wyd. II, Berlin.
- Polska Norma PN-96/R-65950. Materiał siewny. Metody badania nasion.
- Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., 1991.Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
Downloads
Download data is not yet available.