Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 11 Nr 1-2 (2012)

Artykuły

Zmiana zawartości białka surowego i tłuszczu w okrywie nasiennej bobu podczas kiełkowania

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2012.1-2.5
Przesłane: kwietnia 15, 2022
Opublikowane: 2022-04-15

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań zmienności zawartości białka i tłuszczu w okrywach nasion bobu odmiany Hangdown Biały SNF, w trakcie procesu kiełkowania przebiegającego w temperaturze 20ºC ± 1ºC. Pierwsze próbki do analizy pobrano następnego dnia od chwili rozpoczęcia eksperymentu, następne pobierano co 24 h przez 5 kolejnych dni. Badania wykazały zwiększenie zawartości tłuszczu (0,94 g/100 g s.m.–1,35 g/100 g s.m.) wraz ze wzrostem intensywności kiełkowania w okrywach w całym przedziale czasowym i obniżenie zawartości białka w okrywach (4,37 g/100 g s.m. – 3,88 g/100 g s.m.) wraz z pojawianiem się coraz większej liczby kiełków. Badania zakończono po 144 h, gdy większość nasion zakończyła już kiełkowanie. W tym czasie zauważono największy spadek zawartości białka (4,39 g/100 g s.m. – 3,88 g/100 g s.m.).

Bibliografia

  1. Bewley J.D., 1997. Seed germination and dormancy. Plant Cell. 9, 1055–1066.
  2. Bewley J.D., Black M., 1982. Physiology and biochemistry of seed in relation to germination. Vol. 1, 2. Springer Verlag, Berlin, Heidelberg – New York.
  3. Cone W.J., 1982. The Escape From Photocontrol of Seed Germination of Arabidopsis Thaliana. Arabid. Inf. Serv., (19), 35.
  4. Gładyszewska B., 2007. Metoda badania wybranych mechanicznych właściwości cienkowarstwowych materiałów biologicznych. Rozpr. Nauk. Akademii Rolniczej w Lublinie, 325, 87.
  5. Gunn C.R., Singh H., Johri B.M., Bhatnagar S.P., Fahn A., Werker E., Berlyn G.P., Pollock B.M., Roos E.E., ed. Kozłowski, 1972. Seed biology. Vol. I. Importance, development, and germination. London.
  6. Grzesiuk S., Kulka K., 1981. Fizjologia i biochemia nasion. Wyd. PWRiL, Warszawa.
  7. Harper Ch.R., Jacobson T.A., 2002. Tłuszcze życia. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca. JAMA-PL, 4, 149–156.
  8. Kopcewicz J., Lewak S., Gabryś H., 2002. Fizjologia roślin. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  9. Pieper G., Eggebrecht H., 1952. Das Saatgut, Wyd. II, Berlin.
  10. Polska Norma PN-96/R-65950. Materiał siewny. Metody badania nasion.
  11. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., 1991.Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.