Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 11 Nr 3-4 (2012)

Artykuły

Ocena procesu rozdrabniania ziarna jęczmienia rozdrabniaczami bijakowymi

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2012.3-4.7
Przesłane: kwietnia 29, 2022
Opublikowane: 2022-04-29

Abstrakt

W pracy przedstawiono porównanie procesu rozdrabniania ziarna jęczmienia przeprowadzonego przy użyciu dwóch typów rozdrabniaczy z pionowym wirnikiem. W badaniach zastosowano sita o otworach cylindrycznych o średnicy 3 mm i grubości sita 2,5 mm. Odległość pomiędzy bijakiem i sitem wynosiła w obu przypadkach 25 mm. Stwierdzono, że rodzaj użytego rozdrabniacza kształtuje rozkłady granulometryczne uzyskanej śruty jęczmiennej. Zastosowanie progów łamiących zwiększa udział frakcji drobnej (poniżej 1 mm), co powoduje również wzrost energochłonności procesu.

Bibliografia

  1. Adapa P., Tabil L., Schoenau G., 2011. Grinding performance and physical properties of nontreated and steam exploded barley, canola, oat and wheat straw. Biomass and Bioenergy. 1, 35, 549–561.
  2. Anderson S., 1994. Large rotor high-speed hammermills: beyond screen size. Feed Management, 45, 20–22.
  3. Baik B-K., Ullrich S.E., 2008. Barley for food: Characteristics, improvement, and renewed interest. J. Cereal Sci., 2, 48, 233–242.
  4. Campbell, G.M., Bunn, P.J., Webb, C., Hook, S.C.W., 2001. On predicting roller milling performance. II. The breakage function. Powder Technol., 115, 243–255.
  5. Campbell G.M., Webb C., 2001. On predicting roller milling performance. I. The breakage equation. Powder Technol., 115, 234–242.
  6. Dehghan-Banadaky M., Corbett, R., Oba, M., 2007. Effects of barley grain processing on productivity of cattle. Animal Feed Sci. Technol.,1–2,137,1–24
  7. Dziki D., 2008. The crushing of wheat kernels and its consequence on the grinding process. Powder Technol., 185, 2, 181–186.
  8. Dziki D., Laskowski J., 2004. The energy-consuming indexes of wheat kernel grinding process. Teka Kom. Mot. i Energ. Rol., PAN Oddział w Lublinie, IV, 62–70.
  9. Dziki D., Laskowski J., 2010. Study to analyze the influence of sprouting of the wheat grain on the grinding process. J. Food Eng., 96, 4, 562–567.
  10. Emami S., Perera A., Meda V., Tyler R.T., 2012. Effect of microwave treatment on starch digestibility and physico-chemical properties of three barley types. Food Bioproc. Technol., 6, 5, 2266–2274.
  11. Grochowicz J., 1996. Technologia produkcji mieszanek paszowych. PWRiL Warszawa.
  12. Kania M., Andrejko D., 2011. Wpływ różnych sposobów przygotowania ziarna pszenicy do przemiału na wilgotność mąki. Acta Sci. Pol., Technica Agraria, 10(1–2), 15–21.
  13. Kania M., Andrejko D., Samborski A., Rydzak L., 2012. Wpływ ogrzewania ziarna pszenicy promieniami podczerwonymi na właściwości fizyczne produktów przemiału. Inżynieria Przem. Spoż. 1, 19–21.
  14. Kiryluk J., 2001. Uwarunkowania racjonalnej gospodarki energią w zakładach młynarskich. Rozpr. Nauk., 316. Rocz. AR w Poznaniu. Poznań.
  15. Korpysz K., Roszkowski H., Wojdalski J., 2007. Energetyczne aspekty procesu gniecenia ziarna jęczmienia. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. Wyższa Szkoła Menedżerska. Warszawa, 1, 39–42 (ISSN 0867-793X).
  16. Kowalik K., Opielak M., 2002. Badanie procesu rozdrabniania ziarna zbóż o różnej wilgotności. Inżynieria Roln., 4(37), 149–154.
  17. Laskowski J., Łysiak G., Dziki D., 2000. Wpływ wilgotności i gatunku ziarna zbóż na skład granulometryczny produktu jego rozdrabniania. Inżynieria Roln., 4(15), 27–34.
  18. Rydzak L., Andrejko D., 2011. Effect of vacuum impregnation and infrared radiation treatment on energy requirements in wheat grain milling. Teka Kom. Mot. i Energ. Rol., PAN Oddział w Lublinie, 11c, 291–299.
  19. Siljander-Rasi H., Karhunen J., Alaviuhkola T., Näsi M., Tuppi K., 2000. Effects of different grinding methods and particle size of barley and wheat on pig performance and digestibility. Anim. Feed Sci. Technol., 1, 83, 1–16.
  20. Sullivan P.O., Flaherty J., Brunton N., Gee V.L., Arendt E., Gallagher E., 2010. Chemical composition and microstructure of milled barley fractions. Europ. Food Res. Technol., 4, 320, 579–595.

Downloads

Download data is not yet available.