Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 7 Nr 1-2 (2008)

Artykuły

Gotowanie nasion lędźwianu siewnego i koncepcja zastosowania nowego sposobu do oceny skutków obróbki cieplnej

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2008.1-2.4
Przesłane: września 28, 2022
Opublikowane: 2008-06-30

Abstrakt

Zweryfikowano koncepcję zastosowania wskaźnika purpury bromokrezolowej (BCPI) jako nowego sposobu oceny aktywności neurotoksyn lędźwianu siewnego (oznaczanych jako β-N-oxalyl-L alanina – BOAA) w gotowanych nasionach lędźwianu siewnego. Obiektem badań były nasiona lędźwianu siewnego polskiej odmiany Krab gotowane w warunkach jednego z dziesięciu wariantów intensywności tego procesu. Każdą z prób różniących się intensywnością gotowania poddano badaniom metodą BCPI oraz BOAA. Statystyczne opracowanie danych doświadczalnych wskazuje, że metody BCPI i BOAA są współzależne w badaniu gotowanych nasion lędźwianu siewnego (współczynnik korelacji – r wynosi 86,34%), a ponadto, że obie te cechy można powiązać hipotetycznymi funkcjami matematycznymi BOAA = f(BCPI). Przydatność tych funkcji w analizach potwierdzono statystycznie, uzyskując wysokie współczynniki determinacji ich równań do rzeczywistych danych doświadczalnych (R2 = od 74,94% – dla równania potęgowego do 98,41% – dla równania wielomianowego IV°).

Bibliografia

  1. Aletor V.A., El-Moneim A.A., Goodchild A.V., 1994. Evaluation of the seeds of selected lines of three Lathyrus spp β-N-Oxalylamino-L-alanine (BOAA), tannins, trypsin inhibitor activity and certain in – vitro characteristics. J. Sci. Food Agric. 65, 143.
  2. Briggs C. J., Parreno N., Campbell C. G., 1983. Phytochemical assessment of Lathyrus species for the neurotoxic agent β-N-oxalyl-L-α-βdiaminopropionic acid. Planta Med. 47, 188.
  3. Desphande S.S., Campbell C.G. 1992. Genotype variation in BOAA, condensed tannins, phenolics and enzyme inhibitors of grass pea (Lathyrus sativus). Can. J. Plant Sci. 72, 1037.
  4. Grela E. R., Truchliński J., Rzedzicki Z., Pallauf J., Winiarska A., 1997. Influence of extrusion on contents of anti-nutritive agents in chickling vetch seeds. Proc. Of Intern. Sci. Symp. Lublin-Radom 9–10.06.1997 – Lathyrus sativus – cultivation and nutritive value in animals and humans, 80.
  5. Oktaba W., 1986. Metody statystyki matematycznej w doświadczalnictwie. PWN Warszawa.
  6. Petres J., Czukor B., 1989. Investigation of the effects of extrusion cooking on antinutritional factors in soybeans employing response surface analysis. Part 2. Effect of extrusion cooking on urease and hemagglutinin activity. Die Nahrung 33(8), 729.
  7. Petres J., Markus Z., Gelencser E., Bogar Z., Gajzago I., Czukor B., 1990. Effect of dielectric heat treatment on protein nutritional values and some antinutritional factors in soybean. J. Sci. Food Agric. 53, 35.
  8. Rajko R., Szabo G., Vidal-Valverde C., Kovacs E., 1997. Designed experiments for reducing antinutritive agents in soybean by microwave energy. J. Agric. Food Chem. 45, 3565.
  9. Rotter R.G., Marquardt R.R., Low R.K-C., Briggs C.J., 1990. Influence of autoclaving on the effects of Lathyrus sativus fed to chicks. Can. J. Anim. Sci. 70, 739.
  10. Szmigielski M., Matyka S., 2004. Comparison of selected methods applied for the evaluation of thermal processing efficiency of chickling vetch seed. Pol. J. Food Nutr. Sci. 13/54(3), 243.
  11. Szmigielski M., Matyka S., Masłowski A., 2005. Influence of micronization on neurotoxin activity at chickling vetch determined using bromocresole purple index (BCPI)., Inż. Rol. 11(71), 455–462.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.