Abstrakt
W pracy podjęto próbę oceny wpływu impregnacji próżniowej ziarna żyta, realizowanej różnymi sposobami na jego żywotność. Ziarno impregnowano w komorze próżniowej, w ciśnieniu 5 kPa, stosując cztery różne warianty obróbki. Przeprowadzono również impregnację żyta w ciśnieniu 100 kPa (ciśnienie atmosferyczne – próba kontrolna). Pozostałe parametry procesu, tj. temperatura i czas kontaktu ziarna z czynnikiem impregnującym utrzymywano na stałym poziomie niezależnie od wariantu obróbki. Po procesie impregnacji badano zdolność i energię kiełkowania ziarna, jako miarę jego żywotności.
Uzyskane rezultaty poddano analizie statystycznej, która potwierdziła, że impregnacja próżniowa nie wpływa istotnie na żywotność ziarna.
Bibliografia
- Betoret N., Puente L., Diaz M.J., Pagan M.J., Garcia M.J., Gras M.L., Martinez-Monzo J., Fito P., 2003. Development of probiotic-enriched dried fruits by vacuum impregnation. J. Food Eng. 56, 273–277.
- Chafer M., Gonzalez-Martinez C., Chiralt A., Fito P., 2003. Microstructure and vacuum impregnation response of citrus peels. Food Res. Int. 36, 35–41.
- Chiralt A., Fito P., Barat J.M., Andres A., Gonzalez-Martinez C., Escriche I., Camacho M.M., 2001. Use of vacuum impregnation in food salting process. J. Food Eng. 49, 141–151.
- Fito P., Andres A., Chiralt A., Pardo P., 1996. Coupling of hydrodynamic mechanism and deformation-relaxation phenomena during vacuum treatment in solid porous food-liquid systems. J. Food Eng. 27, 229–240.
- Fito P., Chiralt A., Barat J.M., Andres A., Martinez-Monzo J., Martinez-Navarrete N., 2001. Vacuum impregnation for development of new dehydrated products. J. Food Eng. 49, 297–302.
- Gonzalez C., Fuentes C., Andres A., Chiralt A., Fito P., 1999. Effectiveness of vacuum impregnation brining of Marchengo-type curd. Int. Dairy J. 9, 143–148.
- Guamis B., Trujillo A.J., Ferragut V., Chiralt A., Andres A., Fito P., 1997. Ripening Control of Marchengo Type Cheese Salted by Brine Vacuum Impregnation. Int. Dairy J. 7, 185–192.
- Mc Donald M.B., Vertucci C.W., Roos E.E., 1988. Soybean Seed Imbibition: Water Absorption by Seed Parts. Crop Sci. 28, 993–997.
- Parrish D.J., Leopold A.C., 1977. Transient changes during soybean imbibition. Plant Physiol. 59, 1111–1115.
- Valle del J.M., Aranguiz V., Diaz L., 1998: Volumetric Procedure to Assess Infiltration Kinetics and Porosity of Fruits by Applying a Vacuum Pulse. J. Food Eng. 38, 207–221.
Downloads
Download data is not yet available.