Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 10 Nr 1-2 (2011)

Artykuły

Wpływ różnych sposobów przygotowania ziarna pszenicy do przemiału na wilgotność mąki

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2011.1-2.2
Przesłane: marca 18, 2022
Opublikowane: 2011-06-30

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań zmiany wilgotności mąki uzyskanej z ziarna pszenicy poddanego różnym sposobom obróbki przed przemiałem. Przebadano 3 odmiany pszenicy jarej. Ziarno o różnej wilgotności początkowej nawilżano w różnych warunkach ciśnienia, a następnie poddawano działaniu promieni podczerwonych przez 90 i 150 s. Przygotowane w ten sposób ziarno poddano przemiałowi, a następnie oznaczono wilgotność uzyskanej mąki. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że z ziarna poddanego nawilżaniu w ciśnieniu niższym od atmosferycznego uzyskano mąkę o wyższej wilgotności, przy takim samym czasie ogrzewania promieniami podczerwonymi.

Bibliografia

  1. Andrejko D., 2004. Zmiany właściwości fizycznych nasion soi pod wpływem promieniowania podczerwonego. Rozpr. Nauk. AR w Lublinie, 288.
  2. Jurga R., 1997. Przetwórstwo zbóż, część 1. WSIP.
  3. Polska Norma PN-86/A-74011. Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i przetwory zbożowe. Oznaczenie wilgotności.
  4. Rydzak L., 2005. Zmiany wybranych właściwości fizycznych nasion grochu i fasoli po procesie nawilżania w warunkach podciśnienia. Inż. Roln., 11 (71), 431–440.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.