W pracy podjęto próbę określenia zależności pomiędzy przebiegiem procesu mieszania a procentowym udziałem poszczególnych składników czternastoskładnikowej karmy dla gołębi. W tym celu wykorzystano analizę skupień. Analiza dendrytu, ilustrującego otrzymanę hierarchię skupień poszczególnych składników mieszaniny, pozwoliła na podział dendrytu na cztery skupienia. Na podstawie analizy każdego ze skupień, opartej na metodzie średnich arytmetycznych, określono, które cechy (minuty mieszania) zdecydowały o utworzeniu każdego ze skupień. Analizując dendryt i strukturę każdego skupienia stwierdzono, iż udział procentowy poszczególnych składników odgrywa znaczącą rolę w procesie mieszania. Najistotniejszy wpływ na jego przebieg wykazują dwa składniki (sorgo i peluszka) o największych udziałach procentowych. Znaczący wpływ na proces mają także słonecznik czarny, groch żółty i zielony. Na pierwsze minuty mieszania miały także wpływ składniki, tj. proso żółte, owies łuszczony, kardi i dari. Natomiast pozostałe składniki mieszaniny nie wpłynęły znacząco na przebieg mieszania.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.