Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 1 Nr 2 (2002)

Artykuły

Energochłonność kutrowania surowców mięsnych

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2002.2.8
Przesłane: czerwca 14, 2023
Opublikowane: 2002-12-31

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań energochłonności elektrycznej procesów rozdrabniania w kutrze mięsa wołowego i wieprzowego, przeznaczonego do produkcji wędlin. Zbadano wpływ rodzaju surowca oraz stopnia wypełnienia misy kutra farszem na jednostkowe wskaźniki energochłonności kutrowania mięsa. Stwierdzono, że energochłonność zależy od stopnia wypełnienia misy i jest najwyższa w przypadku wołowiny klasy III.

Bibliografia

  1. Budny J., 1993. Podstawowe zagadnienia racjonalizacji gospodarki energią w przemyśle spożywczym. Gosp. Paliw. i Energ. 12, 7–12, 15.
  2. Dolata W., 1988. Effect of knife cutting edge shape on electric energy consumption during mat comminution in a mechanical cutter. Acta Alim. Polonica. 14 (37), 139–143.
  3. Dolata W., 1992. Wpływ niektórych parametrów technicznych kutra na kształtowanie jakości farszów i wędlin oraz energochłonności kutrowania. Rocz. AR w Poznaniu, Rozpr. Nauk. 225.
  4. Dolata W., 1998a. Bewertung der technologischen Arbeitseffektivität von Kuttermessern. Fleischwirtschaft 78 (9), 933–944.
  5. Dolata W., 1998b. Ocena efektywności pracy noża kutra o różnych krawędzi tnącej. Mięso i Wędl. 6, 48–52.
  6. Górzyński J., 1998. Jak oszczędniej gospodarować energią. Ekopr. 7/8, 56–59.
  7. Jennings B., 1998. Energy Management. Food Proc. 3, 22–24.
  8. Langer M., Mulert T., 1999. Hochstlastoptimierung senkt Kosten. Fleischwirtschaft 5, 44–45.
  9. Lewicki P., 1996. Możliwości racjonalizacji zużycia energii w przemyśle spożywczym. Gosp. Paliw. Energ. 7, 12–15.
  10. Lovatt S. V., Kemp R. M., 1995. Survey of Utility Use the New Zealand Meat Industry for the 1993/94 Season. Meat Ind. Res. Inst. N. Z. Publ. 952.
  11. Weinberg H., 1998. Mehr Innovation und Information in der Fleischwirtschaft 78 (10), 1056–1059.

Downloads

Download data is not yet available.