Celem pracy była analiza uprawy oraz zbioru aronii czarnoowocowej, a także składu i właściwości związków biologicznie aktywnych zawartych
w owocach i ich potencjalnie prozdrowotnego wpływu na organizm człowieka. Aronia należy do roślin o małych wymaganiach glebowych, lecz wymaga wielu
pracochłonnych zabiegów agrotechnicznych. Zbiór owoców z plantacji wielkoobszarowych odbywa się zazwyczaj za pomocą kombajnów samobieżnych, przy
czym zbiór maszynowy wymaga odpowiedniego nasadzenia krzewów oraz prawidłowego doboru parametrów pracy kombajnu, aby ograniczyć uszkodzenia owoców i pędów krzewów. Na podstawie dostępnej literatury przeanalizowano istotne czynniki wpływające na prawidłową i optymalną uprawę oraz na zmechanizowany zbiór owoców aronii, a także przedstawiono potencjalne właściwości prozdrowotne i lecznicze tych owoców w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Wykazano, że surowiec ten jest istotny w przemyśle przetwórczym.