Abstrakt
Liście morwy białej (Morus alba L.) są bogatym źródłem związków biologicznie aktywnych, a wywodząca się z Chin roślina od wieków stosowana w leczeniu różnych dolegliwości zdobyła w Polsce uznanie dzięki właściwościom obniżającym poziom glukozy we krwi. Celem pracy było określenie wpływu czasu parzenia naparów z liści morwy białej (Morus alba L.) na zawartość w nich związków polifenolowych oraz ich aktywność antyoksydacyjną wyznaczoną metodą redukcji wolnego rodnika DPPH. Z badań wynika, że zawartość polifenoli w przeliczeniu na kwas galusowy waha się w granicach od 48,61 mg·dm-3 ±0,03 do 152,63 mg·dm-3 ±0,02 zależnie od początkowej temperatury oraz czasu parzenia. Podobna zależność występuje w przypadku zawartości flawonoidów, którą oznaczono na poziomach od 24,39 mg·dm-3 ±0,03 do 123,14 mg·dm-3 ±0,15. Zdolność do redukowania rodnika antyoksydacyjnego DPPH wahała się w granicach od 48,91 do 94,05. Uzyskane wyniki potwierdzają ścisłą zależność zawartości związków fenolowych w naparach ziołowych od czasu i temperatury parzenia.
Bibliografia
- Abdel, N.B., Hesham, A., Makiko, Y., Taro, N., Toshio, F. (2005). Hypoglycemic effect of Egyp-tian Morus alba root bark extract: Effect on diabetes and lipid peroxidation of streptozotocin-induced diabetic rats. J Ethnopharmacol., 100, 333–8.
- Andallu, B., Varadacharyulu, N. (2003). Antioxidant role of mulberry (Morus indica L. cv. Anan-tha) leaves in streptozotocin-diabetic rats. Clin. Chim. Acta., 338, 3–10.
- Arfan, M., Khan R., Rybarczyk, A., Amarowicz, R. (2012). Antioxidant activity of mulberry fruit extracts. Int. J. Mol. Sci., 13, 2472–2480.
- Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C. (1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant Activity. Lebensm.-Wiss. Technol. Food Sci. Technol., 28, 25–30.
- Butt, M.S., Nazir, A., Sultan, M.T. (2008). Morus alba L. nature’s functional tonic. Trends Food Sci. Technol., 19, 505–12.
- Choi, E.M., Hwang, J.K. (2005). Effects of Morus alba leaf extract on the production of nitric oxide prostaglandin E2 and cytokines In RAW2647 macrophages. Fitoterapia, 76, 608–613.
- Cieszyńska, A., Michocka, K., Wieczorek, D., Zieliński, R. (2011). Wpływ czasu ekstrakcji na aktywność przeciwrodnikową naparów herbaty zielonej. Probl. Hig. Epidemiol., 92(4),
- –875.
- Cybul, M., Nowak, R. (2008). Przegląd metod stosowanych w analizie właściwości antyoksyda-cyjnych wyciągów roślinnych. Herba Pol., 54(1), 68−78.
- Dmowski, P., Śmiechowska, M., Sagan, E. (2014). Wpływ czasu parzenia i stopnia rozdrobnienia herbaty czarnej na barwę naparu i jego właściwości przeciwutleniające. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 5(96), 206–216.
- Doi, K., Kojami, T., Makino, M., Kimura, Y., Fujimoto, Y. (2001). Studies on the constituents of the leaves of Morus alba L. Chem. Pharm. Bull., 49(2), 151–153.
- Enkhmaa, B., Shiwaku, K., Katsube, T., Kitajima, K., Anuurad, E., Yamasaki, M., Yamane, Y. (2005). Mulberry (Morus alba L.) leaves and their major flavonol quercetin
- -(6-malonylglucoside) attenuate atherosclerotic lesion development in LDL receptor-deficient mice. J Nutr., 135(4), 729–34.
- Erciski, S., Orhan, E. (2007). Chemical composition of white (Morus alba), red (Morus rubra) and black (Morus nigra) mulberry fruits. Food Chem., 103(4), 1380–1384.
- Grześkowiak, J., Łochyńska, M. (2017). Związki biologicznie aktywne morwy białej
- (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze. Post Fitoter., 18(1), 31–35.
- Jeszka, M., Kobus, J., Flaczyk, E. (2009). Określenie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów z liści morwy białej. Bromat. Chem. Toksykol., 42(3), 885–889.
- Karadeniz, F., Burdurlu, H.S, Koca, N., Soyer, Y. (2005). Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turk. J. Agric. Forest., 29(4), 297–303.
- Katsube, T., Imawaka, N., Kawano, Y., Yamazaki, Y., Shiwaku, K., Yamane, Y. (2006). Antioxi-dant flavanol glycosides in mulberry (Morus alba L.) leaves isolated based on LDL antioxidant activity. Food Chem., 97(1), 25–31.
- Katsube, T., Tsurunaga, Y., Sugiyama, M., Furunod, T., Yamasaki, Y. (2009). Effect of air-drying temperature on antioxidant capacity and stability of polyphenolic compounds in mulberry (Morus alba L.) leaves. Food Chem., 113, 964–969.
- Kłódka, D., Bońkowski, M., Telesiński, A. (2008). Zawartość wybranych metyloksantyn i związ-ków fenolowych w naparach różnych rodzajów herbat rozdrobnionych (dust i fannings) w zależności od czasu parzenia. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 1(56), 103–113.
- Kusano, G., Orihara, S., Tsukamato, D., Shibano, M., Coskun, M., Guvenc, A., Erdurak, C.S. (2002). Five new nortropane alkaloids and six new amino acids from the fruit of Morus alba L. growing in Turkey. Chem. Pharm. Bull., 50, 185–92.
- Łochyńska, M. (2015). Nutritional properties of the white mulberry (Morus alba L.). J. Agric. Sci. Technol. A., 5(9), 709–16.
- Markowska, J., Polak, E., Kasprzyk, I. (2015). Ziołowe surowce przyprawowe w przetwórstwie żywności. Przem. Spoż., 11, 21–25.
- Musabayane, C.T., Bwititi, P.T., Ojewole, J.A. (2006). Effects of oral administration of some herbalextracts on food consumption and blood glucose levels in normal and streptozotocin-treated diabetic rats. Methods Find Exp. Clin. Pharmacol., 28, 223–228.
- Niidome, T., Takahashi, K., Goto, Y., Goh, S.M., Tanaka, N., Kamei, K. (2007). Mulberry leaf extract prevents amyloid beta-peptide fibryl formation andneurotoxicity. Neuroreport, 18, 813–816.
- Oh, K.S., Ryu, S.Y., Lee, S., Seo, H.W, Oh, B.K., Kim, Y.S., Lee, B.H. (2009). Melanin-concentrating hormone-1 receptor antagonism and anti-obesity effects of ethanolic extract from Morus alba leaves in diet-induced obese mice. J. Ethnopharmacol., 122, 216–220.
- Olewnicki, D., Jablonska, L., Orlinski, P., Gontar, L. (2015). Zmiany w krajowej produkcji zielar-skiej i wybranych rodzajach przetwórstwa roślin zielarskich w kontekście globalnego wzrostu popytu na te produkty. Zesz. Nauk. SGGW, Probl. Rol. Świat., 15(30), 68–76.
- Perucka, I. (2001). Skład chemiczny liści herbaty. Biul. Magnezol., 6(3), 443–451.
- Przeor, M., Flaczyk, E. (2014). Porównanie aktywności przeciwutleniającej przypraw ziołowych stosowanych w kuchni polskiej i suszu liści morwy białej. Post. Tech. Przetw. Spoż., 1,
- –60.
- Przeor, M., Flaczyk, E. (2016). Antioxidant properties of paratha type flat bread enriched with mulberry leaf extract. Indian J. Trad. Knowl., 15(2), 237–44.
- Rusinek-Prystupa, E. (2013). Zawartość związków biologicznie czynnych w naparach różnych gatunków herbat w zależności od czasu parzenia. Bromat. Chem. Toksykol., 46(1), 48–52.
- Singleton, V.L., Rossi, J.A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic., 16, 144–158.
- Waszkiewicz-Robak, B. (1999). Używki. W: Towaroznawstwo żywności przetworzonej, F. Świ-derski (red.). Wyd. SGGW, Warszawa, 427–436.
- Wolski, T., Karwat, I.D., Najda, A. (2005). Kontaminacja i suplementacja żywności a zdrowie. Post. Fitoter., 1(2), 35–41.
Downloads
Download data is not yet available.