Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 10 No. 3-4 (2011)

Artykuły

Morphometric characteristics of root systems for hulled and husky barley for selected varietes by using image analysis

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2011.3-4.1
Submitted: March 25, 2022
Published: 2011-12-31

Abstract

The aim of this study was to evaluate the range of variability in roots morphometric properties of selected varieties of barley. Three varieties of husky barley, Rastic, 43302 and 41267, and one variety of hulled barley, Bies, was tested. The roots were collected at the experimental field using core method. The roots were washed using a hydropneumatic elutriation system. Before scanning, any organic contaminations were manually removed. The images were analyzed using Aphelion, the software for image analysis and roots characteristics. The root length density (RLD), specific root length (SRL), mean diameter (MD) and dry matter (RDM) were calculated. The longest and the thinnest roost were determined for the 43302 variety. The 41267 was characterized by the lowest RLD value in all soil layers. The roots of Bies variety were the thickest but the shortest. However, the Rastic reach the highest value of RLD.

References

  1. Barbacki S., Bilski E., Ruebenbauer T., 1952. Wyniki doświadczeń z odmianami zbóż wykonanych w latach 1946–49. PWRiL, Warszawa.
  2. Bauhus J., Messier Ch., 1999. Evaluation of Fine Root Length and Diameter Measurements Obtained Using RHIZO Image Analysis. Agron. J. 91, 142–147.
  3. Bohm W., 1985. Metody badania systemów korzeniowych. PWRiL, Warszawa.
  4. Cierniewska A., Kawka A., Jankiewicz M., 1998. Wykorzystanie metod histochemicznych do określenia rozmieszczenia związków białkowych, lipidowych i β-glukanów w ziarniakach wybranych odmian jęczmienia. Pamiętnik Puł., Mat.y Semin., 112, 47–49.
  5. Dziamba S., Rachoń L., 1992. Produktywność nagoziarnistych i oplewionych odmian jęczmienia jarego uprawianych w siewie czystym i mieszankach. Fragmenta Agron. (IX), 1 (33), 94–100.
  6. Jood S., Kalra S., 2001. Chemical composition and nutritional characteristic of some hull less and hulled barley cultivars grown in India. Nahrung/Food, 45 (1), 35–39.
  7. Kawka A., Anioła J., Chalcarz A., Kołodziejczyk P., Gąsiorowski H., 1999. Ocena składu chemicznego wybranych odmian jęczmienia. Żywn. Nauka Technol. Jakość, 3 (20), 72–80.
  8. Marounek M., Rada V., Benda V., 1996. Effect of ionophores and 2-bromoethanesulphonic acid in hen caecal methanogenic cultures. J. Anim. Feed Sci., 5, 425–431.
  9. Pasela E., 1975. Kształtowanie się masy korzeniowej jęczmienia jarego w poszczególnych warstwach profilu glebowego w zależności od wilgotności gleby i niektórych elementów meteorologicznych. Zeszyty Naukowe AR w Krakowie nr 103. Seria Rozprawy, 35, 1–86.
  10. Sawicki J., 1965. Z zagadnień produkcji roślinnej ziem górskich. Studia nad miejscowymi odmianami zbóż z rejonu Karpat. Cz III. Wartość hodowlana jęczmion nagoziarnistych (H. nudum). Biul. Komitetu Zagospod. Ziem Górskich. PAN Kraków, 5–46.
  11. Sawicki J., 1975. Znaczenie agroekotypów zbóż z rejonu Karpat dla uprawy i hodowli. Post. Nauk Roln., 1/150, 37–70.
  12. Smucker, A.J.M., Mc Burney, S.L., Srivastova, A.K., 1982. Quantitative separation of roots from compacted soil profiles by the hydropneumatic elutriation system. Agron. J., 74, 500–503.
  13. Spychaj R., Sowa M., Gil Z., Liszewski M., 2002. Wpływ technologii uprawy i terminu zbioru na wybrane wyróżniki wartości żywieniowej ziarna jęczmienia jarego nieoplewionego i oplewionego. Żywn. Nauka Techn. Jakość, 3(32) Supl., 179–189.
  14. Zheng G. H., Rossangel B. G., Tyler R. T., Bhatty R.S., 2000. Distribution of β-glucan in the grain of hulles barley. Cereal Chem., 77 (2), 140–144.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

<< < 1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.