Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 17 No. 1-2 (2018)

Artykuły

Food transport and transport of agricultural products as the basic sectors of the economy

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2018.1-2.1
Submitted: May 15, 2019
Published: 2019-05-15

Abstract

The aim of the study was to characterize the specific character of road transport of food and transport of agricultural produce, taking into account the restrictions that must be met by the transport means depending on the type of transported goods. On the basis of the available literature and statistics of the Central Statistical Office, important factors influencing food transport and transport of agricultural products were analyzed. It was shown that these are the basic sectors of the economy in Poland; therefore, it is justified to increase the awareness of legal requirements, the choice of transport means and quality standards to ensure food safety.

References

Berner, B., Hantz, K., Chojnacki, J., Grieger, J. (2015). Środki transportowe do przewozu płodów rolnych. Autobusy, 6, 33.

Choroszy, K., Tereszkiewicz, K. (2014). Transport artykułów mięsnych w świetle przepisów prawa. Logistyka, 6, 2655.

Fleszar, J. (2009). Technologia prac transportowych. W: Technologia prac maszynowych w rolnictwie ekologicznym, Dulcet, E., Fleszar, J. (red.). Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin, 3.

GUS (2018). Transport – wyniki działalności w 2017 r. Transport – activity results in 2017. Warszawa–Szczecin.

Komsta, H. (2017). Transport żywności a środowisko. Postępy Tech. Przetw. Spoż., 1, 136−137.

Madeyski, M., Lissowska, E., Marzec, J. (1971). Wstęp do nauki o transporcie. SGPiS, Warszawa, 10.

Koźlak, A. (2008). Ekonomika transportu. Teoria i praktyka gospodarcza. WUG, Gdańsk, 11.

Krzewińska, A., Matysek, K. (2012). Wymagania stawiane środkom transportu żywności. Autobusy, 5, 240−246.

Kuboń, M. (2007). Wyposażenie i wykorzystanie środków transportowych w gospodarstwach o różnym typie produkcji rolniczej. Inż. Roln., 8(96), 141−148.

Kuziemska, B., Trębicka, J., Pieniak-Lendzion, K. (2016). Logistyka transportu w rolnictwie. Zesz. Nauk. Uniw. Przyr.-Humanist. Siedlcach., ser. Adm. Zarz., 109, 161−162.

Lorenc, A. (2014). Bezpieczeństwo i efektywność drogowego przewozu ładunków w relacji Polska – Rosja – wykorzystanie analizy AHP do wyboru trasy przejazdu. Dokonania Młod. Nauk., 4, 655–660.

Marczuk, A. (2002). Logistyczne zarządzanie transportem truskawek. Acta Sci. Pol. Technica Agraria, 1(2), 2002, s. 5–12.

Piepiórka, J., Diakun, J. (2009). Analiza programów mycia w systemie CIP w browarze. Inż. Roln., 2, 2009, 153.

Rokicki, T., Wicki, L. (2010). Transport i magazynowanie w rolnictwie jako element logistyki. Wieś Jutra, 1(138), 41−42.

Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.

Tarski, I. (1993). Ekonomika i organizacja transportu międzynarodowego. PWE, Warszawa, 11.

Urbanyi-Popiołek, I. (2013). Ekonomiczne i organizacyjne aspekty transportu. Wydawnictwo Uczelniane Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy, Bydgoszcz, 9.

Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym. (Dz.U. 2013 poz. 1414).

Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. 2006 nr 17 poz. 127).

Żurawek, L. (2014). Zarządzanie zapasami z zastosowaniem koncepcji Just in Time. Zesz. Naukowe Uniw. Przyr.-Humanist. Siedlcach. Adm. Zarz., 30, 315.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.