Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 17 No. 1-2 (2018)

Artykuły

Counteracting wasting of unused food in the light of planned legal acts in Poland

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2018.1-2.2
Submitted: May 15, 2019
Published: 2019-05-15

Abstract

The aim of the study was to characterize the institutional counteraction of food waste in the logistic and legal way, which becomes a global environmental and ethical economic problem. The legal acts of international organizations and action taken to mitigate the problem in selected countries were analyzed. The state of the legislative path of the draft law on counteracting food waste in Poland was presented as well as potential options to supplement the content of the law for the tested solutions in other countries. Cooperation between the distribution sector and non-governmental organizations was discussed as a key factor in limiting the scale of the phenomenon. Research shows the necessity of an appropriate interpretation of the date of minimum validity, verification of this date according to the characteristics of products as well as legal regulation of their further use.

References

Buchner, B., Fischler, C., Gustafson, E., Reilly, J., Riccardi, G., Ricordi, C., Veronesi, U. (2012). Food waste: causes, impacts and proposals. Barilla Center for Food and Nutrition, Rome.

Federacja Polskich Banków Żywności (2012). Raport: Marnowanie żywności w Polsce i Europie 2012, http://www.lubelskie.pl/img/userfiles/files/PDF/organizacje_pozarzadowe/SDZ_2012_10_16_RAPORT.pdf

Federacja Polskich Banków Żywności (2013). Raport: Zapobieganie marnowaniu żywności z korzyścią dla społeczeństwa, http://www.niemarnuje.pl/files/raport-marnowanie-zywnosci_2013.pdf

Gustavsson, J., Cederberg, C., Sonesson, U. (2011). Global Food Losses and Food Waste: Extent, Causes and Prevention. FAO, Rome, Italy.

Kołożyn-Krajewska, D. (2016). Jak uniknąć marnotrawienia żywności – strategie poprawy wydajności łańcucha dystrybucji w UE w zakresie przekazywania darowizn żywności na cele charytatywne. Opinie i ekspertyzy (OE-249). Kancelaria Senatu, Warszawa.

Komisja Europejska (2016). Zestawienie informacji. Ograniczenie marnowania żywności: odpowiedź UE na globalne wyzwanie. Bruksela.

FUSIONS (2016). Estimates of European food waste levels [Szacunki poziomów marnotrawienia żywności w Europie], www.eu-fusions.org

Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 19 stycz- nia 2012 r. Jak uniknąć marnotrawienia żyw- ności: strategie na rzecz poprawy wydajności łań- cucha żywnościowego w UE (2011/2175(INI)), http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2012-0014+0+DOC+XML+V0//PL

Rezolucja Parlamentu Europejskiego z dnia 16 maja 2017 r. w sprawie inicjatywy dotyczącej efektywnego gospodarowania zasobami: ograniczenie marnotrawienia i zwiększenie bezpieczeństwa żywności (2016/2223(INI)), http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2017-0207+0+DOC+XML+V0//PL

Rezolucja przyjęta przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w dniu 25 września 2015 r. Przekształcamy nasz świat: Agenda na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030 (A/RES/70/1), http://www.unic.un.org.pl/files/164/Agenda%202030_pl_2016_ostateczna.pdf

Uchwała Senatu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 15 marca 2018 r. w sprawie wniesienia do Sejmu projektu ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, https://www.senat.gov.pl/prace/senat/proces-legislacyjny-w-senacie/inicjatywy-ustawodawcze/inicjatywa,25.html

Ustawa z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (Dz.U. 2003 nr 96 poz. 873).

Ustawa z dnia 26 lipca 2013 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2013 poz. 1027).

Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz.U. 2017 poz. 59).

Waskow, F., Blumenthal, A., Eberle, U., von Borstel, T. (2016). Studie: Situationsanalyse zu Lebensmittelverlusten im Einzelhandel, der Außer-Haus-Verpflegung sowie in privaten Haushalten und zum Verbraucherverhalten (SAVE). Im Auftrag der Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU).

Wilts, H., Nicolas, J., Schinkel, J., Friedrich, C., Steinmann, F., Knappe, F., Theis, S., Reinhard, J. (2018). Dokumentation zum Fachforum 2017: Lebensmittelverschwendung wirksam reduzieren − gemeinsam mehr erreichen. Im Auftrag des Umweltbundesamtes (DBU).

Wrzosek, M., Bilska, B., Kołożyn-Krajewska, D., Krajewski, K. (2014). Ograniczenie strat produktów mleczarskich w handlu detalicznym jako element społecznie odpowiedzialnego biznesu. Rocz. Nauk. Stow. Ekon. Roln. Agrobiz., 16(6), 541–546.

Downloads

Download data is not yet available.