Produkcja wybranych gatunków warzyw gruntowych w Polsce w latach 1996–2005
Arkadiusz Chudzik
Abstrakt
Badano zmiany produkcji warzyw gruntowych w Polsce w latach 1996–2005. Analizowano dynamikę zmian powierzchni uprawy i zbiorów warzyw. W ocenie tendencji zachodzących zmian wyznaczano linię trendu. Określono również średnie roczne zmiany powierzchni uprawy i zbiorów warzyw. Najczęściej uprawianym warzywem polowym była kapusta. Zaobserwowano znaczne różnice w powierzchni uprawy warzyw w Polsce w poszczególnych latach. Największe wahania wystąpiły w powierzchni uprawy kapusty i ogórków. Również u tych gatunków warzyw obserwowano wahania poziomu uzyskiwanych zbiorów. Analizy wykazały również, iż zarówno powierzchnia uprawy, jak i zbiory warzyw gruntowych w Polsce ulegają stopniowemu zmniejszeniu. Jedynie zbiory marchwi i cebuli wykazywały tendencję wzrostową.
Słowa kluczowe:
warzywa, kapusta, marchew, pomidory, ogórki, powierzchnia, zbiory, plonyLicencja
Przesyłając artykuł do publikacji, autor oświadcza, że posiada pełnię autorskich praw majątkowych oraz osobistych do utworu, a jego opublikowanie nie naruszy praw osób trzecich. Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.
Przesłanie przez autora artykułu do publikacji w czasopiśmie „Annales Horticulturae” traktowane będzie jako udzielenie licencji do eksploatacji praw autorskich do artykułu na zasadach licencji Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)